Könyvek és életszemlélet
Kultúra
2021. okt. 8.

Könyvek és életszemlélet

Beck Andrea írónővel találkozhattak az ózdi iskolások. Az eseményt az Ózdi Városi Könyvtár az egyhetes Országos Könyvtári Napok keretein belül szervezte meg.

Nagy érdeklődéssel fogadták a gyerekek Beck Andrea írónőt azon az eseményen, amelyet az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban szerveztek meg. A találkozó az Országos Könyvtári Napok eseménysorozatának része, amely ezen a héten zajlik. Az intézmény ezekben a napokban bábszínházi előadással, kiállítással és különféle foglalkozásokkal is készült. A mostani író-olvasó találkozót már korábban szerették volna megtartani, a járványhelyzet miatt azonban az csak most valósulhatott meg. Az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai valamennyi iskolát meghívták. A gyerekek kiválasztásánál pedig több szempontot is figyelembe vettek.

„Népmese vetélkedő győztesei, a Hahó, könyvtársak megyei verseny győztesei voltak a meghívott vendégek, és ilyen-olyan jutalmazási alapon választódtak ki a gyerekek. Egy osztály pedig kötelező olvasmányként választotta Beck Andrea, A Titoktündér című művét. Ők pedig ezért jelentkeztek, mert nagyon szerettek volna találkozni az írónővel” - mondta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár gyermekkönyvtárosa.

Beck Andrea neve igen népszerű a gyerekek körében. Az írónőnek pedig már több kötete és egy sorozata is megjelent. Ez utóbbi A Titoktündér címet viseli, amelynek első része még 2011-ben látott napvilágot. Ezt a későbbiekben még további három követte. A szerző arra törekszik, hogy meséi által már gyermekkorban elsajátíthatóvá tegye a magabiztosságot, az optimista életszemléletet, a hitet a jóban és önmagunkban. Ám az írónő olyan problémákra is figyelmet fordít, amelyek ezt a korosztályt leginkább érintik.

„Ez egy interaktív olvasó találkozó. Egy nagyon-nagyon picit bemutatom nekik az én könyveimet, de leginkább azt szeretném megmutatni, ami a könyvek szellemisége. Tehát a pozitív gondolkodás, önbizalom növelés, az ő mindennapjaikban felmerülő problémákra a válaszok, vagy egy kis segítség. Továbbá sok olyan dolog szóba kerül, ami nehezítheti az életüket. Például a csúfolódás, a kirekesztés, kiközösítés, egy kis otthoni teendő, úgyhogy sok mindenről fogunk beszélgetni” - emelte ki Beck Andrea, A Titoktündér című könyvek szerzője.  

Beck Andrea nemcsak a kisebbeket, hanem a tinédzsereket is igyekszik megcélozni műveivel. A Titoktündérhez hasonló elgondolás alapján készült a már nagyobbaknak szóló, A gémer, a vlogger és a sztár című könyv, amely szintén folytatásos lesz. B Positive! című kötete pedig a tini élet veszélyeit mutatja be. Az író-olvasó találkozót a Petőfi téri intézményben is megszervezték. Így a vendéget összesen több mint száz tanuló ismerhette meg személyesen.