Könyves vasárnap
Kultúra
2021. okt. 12.

Könyves vasárnap

Játékos családi vetélkedőt szerveztek az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai, amelynek az intézmény díszterme adott otthont.

Könyves Vasárnappal zárult idén az Országos Könyvtári Napok programsorozata. Az egy héten át tartó eseményre színes kínálattal készültek az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai. Ezek között bábszínházi előadás, író-olvasó találkozó és fotókiállítás is helyet kapott. Végül a családok mérhették össze tudásukat a Mesebeli hétpróba feladatainak segítségével.

„Ezen a napon családi vetélkedőt hirdettünk, amelyre hat csapat jelentkezett. Hat különböző feladatot kell megoldani, amelyek kapcsolódnak a népmesékhez és az állatok világnapjához. Vannak benne levélrészletek, amiket a meseszereplők írtak. Van benne totó, lesz benne keresztrejtvény és activity is, ahol a meséknek a címét kell elmutogatni a csapatoknak” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott igazgatója.  

A különböző nevet viselő csapatok a versenyfeladatok megoldásáért pontokat kaptak. A megmérettetés során az activity bizonyult a legnépszerűbbnek. Bár a mozdulatokból nem minden esetben volt könnyű kitalálni a megfejtést. Juhász Petra Virágnak a Terülj, terülj asztalkám! mese címet kellett elmutogatnia.

„Nekem ez a mutogatós tetszett legjobban, mert tudtam szerepelni. Nagyon szeretem az ilyeneket, ahol tudok szerepelni” - fogalmazott Juhász Petra Virág.
 
A csapatok nagy része állatok nevét vette fel, ami kapcsolódott a nap tematikájához. Hiszen a gyerekeknek szóló történetekben két-, illetve négylábú barátaink gyakran szerepelnek. Beczáné Panaretos Lilian férjével és két unokájával, Sárával és Zalánnal érkezett.

„A Grimm testvérek a nevünk, mert Sára unokám nagyon szereti a Grimm testvérek meséit. Ő nagyon szereti nézni ezeket a meséket, és azt gondoltuk, hogy ez lesz a legjobb csapatnév” - nyilatkozta Beczáné Panaretos Lilian.

A résztvevők közt volt Papp Krisztina is, aki kislányával, és barátaival érkezett a programra. A vetélkedő feladatai elsősorban a klasszikus mesékhez kapcsolódtak.

„Amit én az utolsó pillanatban tudtam meg az az, hogy a mesék birodalma lesz a téma, de régen volt már, hogy én olyan meséket olvastam, vagy néztem tévében. Arról nem beszélve, hogy a kislányommal nem tartjuk a lépést. A kislányom is nagyon szereti a régi, klasszikus meséket és abban bízom, hogy végig ez lesz a téma” - mondta Papp Krisztina.

A pontozás lezárása után a három legjobban teljesítő csapatnak a Gyerekesély program az ózdi járásban elnevezésű projekt segítségével társasjátékot osztottak ki. Persze a többi résztvevő sem távozott üres kézzel, hiszen a nap végén őket is jutalmazták.