Fontos cselekedet
Egészség
2021. okt. 17.

Fontos cselekedet

Az újraélesztés fontosságára hívták fel a figyelmet az Ózdi Vöröskereszt munkatársai szombaton a piacon.

Október tizenhatodika az Újraélesztés Világnapja. Ilyenkor országszerte próbálják felhívni a figyelmet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat szakemberei az azonnali cselekvés fontosságára. Tavaly a Városház téren, idén pedig a piacon találkozhattak a járókelők az Ózdi Vöröskereszt munkatársaival, akik elméletben és gyakorlatban is bemutatták, hogy hogyan kell helyesen végezni az újraélesztést.

„Felnőtt, gyermek és kisbaba esetében is más a hivatalos eljárás. Felnőttnél mindig a harminc mellkas-kompressziót, két befúvást végezzük és ezt az eljárást visszük tovább. Viszont gyerekeknél mindig először ötöt fújunk vagy az orrába vagy a szájába, és utána kell kezdeni a mellkasi nyomásokat” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Ha látunk valakit az utcán mozdulatlanul feküdni, oda kell menni hozzá és megszólítani. Ha nem reagál, akkor a szájára helyezünk például egy textildarabot, majd meg kell nézni, hogy lélegzik-e vagy sem. Az arcához közel kell hajolni, majd figyelni a mellkas mozgását. Látjuk, halljuk és érezzük, hogy vesz-e levegőt vagy sem. Ha ezt nem tapasztaljuk, akkor egy ott tartózkodó személyt megkérünk, hogy haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot újraélesztéshez. Ezután körülbelül a szegycsont felső harmadánál kell elkezdeni a mellkas-kompressziót a tenyerünk párnás részével. Harminc nyomás után két befúvást végzünk. Ezt ismételjük addig, amíg a mentősök át nem veszik a helyünket.

„Biztos, hogy tudnék segíteni és cselekednék is. Nem szaladnék el, és nem menekülnék el, hanem biztos, hogy segítenék bárkinek” - hangsúlyozta Furmán Géza.

A hirtelen szívmegállás még mindig vezető halálok országunkban. Ilyenkor a legnagyobb hiba az lehet, ha egy szemtanú nem tesz semmit. Minél hamarabb megkezdjük az újraélesztést, még ha nem is professzionálisan végezzük, akkor is nagyobb az esélye a betegnek a túlélésre. Az azonnali reagálás pedig életet menthet, így ne féljünk cselekedni, ha valaki bajban van.