Üzemel a rendszer
Város
2021. okt. 18.

Üzemel a rendszer

Ünnepélyes keretek között adták át ma délelőtt városunk második okos zebráját. A Munkás úti helyszínen korábban több baleset is történt, amelyek között halálos is volt.

Villogással jelzi az új okos zebra már a Munkás úton is, ha gyalogos szeretne áthaladni rajta. Ma délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a kiépített rendszert. A nemzeti színű szalagot városunk polgármestere, a terület képviselője, az alapítvány munkatársai és a kivitelező cég értékesítési vezetője közösen vágta át az alkalmon. Janiczak Dávid azt reméli, hogy a biztonságos közlekedést elősegítő beruházásnak köszönhetően csökken a balesetek száma az adott útszakaszon.

„A mai napon hivatalosan is átadásra került az okos zebra a Munkás úton. Köszönjük a Generali a Biztonságért Alapítványnak, hiszen ők voltak azok, akik teljes mértékben megfinanszírozták a zebrának a létrejöttét. Külön köszönöm Ózd város lakosságának, akik szavazataikkal elnyerték ezt a városnak. Korábban volt egy internetes szavazás ennek a zebrának az elkészültéről. Bízom benne, hogy most már jóval kevesebb baleset lesz itt, de legjobb lenne, ha meg is szűnnének a balesetek ezen a zebrán” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Múlt hét óta az útburkolati jeleket is felfrissítették a helyszínen. Az alapítvány egyik fő célkitűzése a gyalogosok védelme és a közlekedés biztonságosabbá tétele. Ennek érdekében három éve kezdték el telepíteni az okoszebrákat országszerte.

„2018 óta több mint negyven zebrát építettünk meg, ebben az évben nyolcat. Ez többnyire az önkormányzatokkal együttműködve készítettük, és még ebben az évben további zebrákat is átadunk. Év végére ötven ilyen okoszebra fog működni az országban” - emelte ki Gallóné Korompai Ágnes, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

Az alapítvány képviselője elmondta azt is, hogy egy Debrecenben készített tanulmány szerint egy alapzebránál ötven százalékos hajlandósággal álltak meg az autósok, ám ez a szám az okoszebra megépítése után hetvenhat százalékra nőtt. A rendszer saját fejlesztés, amelyet igyekeznek folyamatosan finomítani, nálunk már a legújabb verziót alkalmazták. A működés pedig eredményesnek bizonyul.

„Tapasztalataink szerint és statisztikáink alapján amióta ezeket a rendszereket telepítjük, körülbelül öt éve volt az első rendszerünknek a telepítése, azóta 167 rendszert telepítettünk le. Nulla baleset történt ezeken a gyalogátkelőhelyeken. A rendszer maximálisan hatékonyan működik. Olyan helyre helyeztük el ezeket a világítóberendezéseket, amelyekre mindenképpen figyelnek a gépjárművezetők, éppen ezért raktuk bele az útburkolatba. És már messziről, vagyis hat, hétszáz méterről is látszik, nappal is ezeknek a ledeknek a fényereje” - nyilatkozta Szűcs Alfréd, a Pearl Enterprises Kft. projektvezetője.  

A most kialakított úgynevezett SafeCross okos zebra az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladókra. Az út két szélén elhelyezett kamerák érzékelik a járó-kelőket. A jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten, és csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A beruházást teljes egészében a Generali alapítványa finanszírozta, amelynek összköltsége 2,5 millió forint volt.