Magyarnak maradni
Város
2021. okt. 20.

Magyarnak maradni

Ünnepi megemlékezést tartottak Susán, a hűség falujában. Az esemény alkalmával a résztvevők Léhy Gábor házánál gyűltek össze.

Móra László költeményének sorai is elhangzottak azon a megemlékezésen, amely Léhy Gábor susai bíró háza előtt zajlott ma délután. A szerző Magyar zászló című versét az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumának egyik diákja szavalta el az egybegyűlteknek. Ezt követően Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos vette át a szót. Beszédében többek között Léhy Gábor hazánk iránti hűségét emelte ki.
 
„Akkor, amikor forrongott még Európában minden, s mindenki, aki a trianoni határok miatt igazságtalannak érezte a maga sorsát és a maga életét. Léhy Gábor volt olyan bátor, s egy ügynek az élére állt, népszavazást szervezett meg. Szerencsés körülményeket tudott kialakítani ahhoz, hogy egy falu lakói népszavazás keretén belül, akaratukkal megegyezően tudtak dönteni, hogy magyarok szeretnének lenni” - emelte ki Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Susa több mint három éves csehszlovák megszállás alól került vissza Magyarországhoz annak az 1922. október 20-ai szavazásnak köszönhetően, amelyet Léhy bíró kezdeményezésére indítottak. Így jövőre valamennyien már a századik jubileumát ünnepelhetjük annak, hogy az akkor ott élők úgy döntöttek, hazánkhoz szeretnének tartozni. A „hűség faluja” egyébként 1979-től része Ózd városának. Az ünnepi eseményen családtagok is részt vettek. Köztük volt Léhy Gábor dédunokája.

„Nagyon sokat meséltek dédnagyapámról a szüleim, hogy nagyon talpraesett ember volt és tényleg, ahogy látszik, hogy Susa maradt Magyarországon. Mindent el tudott intézni, nem véletlenül lett gondolom bíró, úgyhogy olyan intézkedő, jó ember volt” - mondta Fürjesné Léhi Eszter.

A susai bíró ötgyermekes családból származott. Bánszálláson a bányában dolgozott, amíg egy balesetben meg nem sérült. Ezt követően édesapja mellett vályogvetőként tevékenykedett. Léhy Gábor 1915-től töltötte be a bírói tisztséget, néhány év múlva pedig a református egyházkerület presbiterei közé is beválasztották. Az eseményen városunk polgármestere is részt vett, amely koszorúzással zárult. Ennek alkalmával elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos járult az emléktábla elé. Ezt követően pedig Janiczak Dávid helyezte el az emlékezés virágait.