Földünkért világnap
Szabadidő
2021. okt. 21.

Földünkért világnap

Cselekedjünk Földünk megóvása érdekében. Mindenkit erre buzdít a Földünkért Világnapja nevezetű kampány.

Október huszonegyedike a Földünkért Világnap. Harminc évvel ezelőtt csaknem tíz, míg manapság csupán nyolc hónap alatt elhasználunk annyi erőforrást, mint amennyit a Föld tizenkét hónap alatt képes nyújtani számunkra. Minden egyén odafigyelésére szükség van ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk. Például ne folyassuk a vizet feleslegesen, villanykörtéinket pedig cseréljük le energiatakarékos izzókra, ám ezt se használjuk akkor, ha nem tartózkodunk a szobában.

„Mindennel takarékoskodom, mióta élek, mert ezt a nevelést kaptam a szüleimtől. A saját bérén is érzi az ember ezeket. Feleslegesen nem engedem ki a vizet, a vízcsapot elzárom időben” - nyilatkozta Tuza Anna.

„Ledes izzót használok, mert nagyon takarékos. Ár-érték arányban szerintem ez a legjobb” - fogalmazott Erdei Erik.

Iktassunk be néha egy kis sétálást, vagy biciklizést az autózás helyett. A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást is gyakorol a szervezetre. Például kiválóan edzi a szívet és a keringési rendszert. Kordában tarthatjuk izmainkat is, emellett nem szennyezzük a levegőt sem a kipufogógázzal. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot, az utcán pedig ne szemeteljünk.

„Megpróbálok nem szemetelni. Ha megtehetem úgy oldom meg az élelmezést, hogy a kukába ne kerüljön étel. Nem dobáljuk el a csikket sem” - mondta Bari István.

„Nem szemetelek, nagyon vigyázok rá, hogy ne dobjunk el semmit” - hangsúlyozta Oláhné Völgyfi Filoména.

Az egyének, a helyi közösségek és civil szerveződések nélkül ugyanakkor nincs előrelépés. A városunkban nemrégiben alakult önkéntes csoport is csak követendő példával szolgálhat az embereknek, hiszen a fiatalokat is érdekli és foglalkoztatja ez a téma. Ez a világnap a cselekvésre buzdít. Tegyünk azért minden nap, hogy ükunokáinknak megőrizzük Földünket.