Piaci körkép
Város
2021. okt. 22.

Piaci körkép

Főként az ünnepekre vásároltak ma az emberek az Ózdi Városi Piacon. Sokan most szerezték be novemberre a csokrokat, koszorúkat.

A megszokottnál többen látogattak ki ma a városi piacra. Október 23-ra tekintettel csak ma várták a kereskedők a vásárlókat, akik szép számmal meg is jelentek. Az intézkedés a ruhás részlegre is vonatkozott, így az ott árusítók is csak ma állhattak az érdeklődők rendelkezésére. Sokan ennek ellenére mégis inkább a téli időszakra vásároltak be. A legkelendőbb termék jelenleg a hagyma, a fehér-, illetve rózsakrumpli.

„Ezek már nem úgy vannak, mint régen, hogy a fehér krumpli mindig szétfő, hanem valójában a kategóriája határozza meg, hogy milyen a krumpli, A, B vagy C kategóriás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mennyi a liszt és a burgonya, mennyire fő szét vagy mennyire nem. Tehát a sárga és a piros burgonya lehet ugyanolyan jó, mint csak a piros. A másik dolog a télire való felkészülésben az ózdiak nagyon következetesek, nagyon jól és egészségesen készülnek a télre a savanyú káposztával, aminek most indul a szezonja” - emelte ki Fedora István, kereskedő.

Az emberek már most elkezdték megvásárolni mindenszentekre és halottak napjára a csokrokat, koszorúkat és gyertyákat. Az eladók tapasztalata az, hogy sokan már október elején beszerzik ezeket, azonban akadnak jó páran olyanok is, akik utolsó pillanatig húzzák a vásárlást.

„Én úgy gondolom, hogy mindent visznek az emberek, tehát a tobozkoszorútól, mohakoszorútól kezdve a műfenyős árukig. Élőfenyővel is szoktunk csinálni koszorúkat, illetve ilyen kisebb sírcsokrokat. A forgalom az változó. Én azt mondanám, hogy a péntek, szombat az, amikor nagyon sokan megfordulnak a városi piacon, a hétköznapok kicsit csendesebbek” - fogalmazott Nagyné Tóth Krisztina, kereskedő.

Ma minden árust megrohamoztak a vásárlók. Sorok álltak a húspultok, a zöldségesek és a virágosok előtt egyaránt. A gyerekek örömére halloweeni lámpáshoz szükséges tököt is szép számmal lehetett találni a pultokon. Legtöbben az ünnepekre és a hétvégi ebédhez vásároltak be.

„A szombati bevásárlást elvégezni. Itt van a lista, és most még virágot is veszünk” - mondta Kocsis József.

„Nézelődünk, olyan különleges dolgot nem gondoltunk, majd káposztát vennénk, de azt buszon nem tudjuk elvinni” - nyilatkozta Borbás Tiborné.

Akadt azonban olyan is, aki már előző héten bevásárolt, most pedig csak néhány apróságért érkezett ismét.

„A vitaminok fontosak, az étel fontos, a hétvégi főzés miatt muszáj bevásárolni, nem halhatunk éhen” - hangsúlyozta Andrejkovics Lászlóné.

A piac egyébként közösségi térként is funkcionál, ahol az emberek összejöhetnek barátaikkal és beszélgethetnek egy jót vásárlás közben. Az Október 23-i nemzeti ünnep miatt ezeket a találkozásokat is előrehozták a város lakói.