Személyes példa
Szabadidő
2021. okt. 27.

Személyes példa

Motiváló programot szerveztek a Fiatalok a Tiszta Városért csoport tagjai, amelynek vendége Lakatos Mihály volt.

Oklevelek, elismerések, újságcikkek és bronzból készült kisplasztikák sorakoztak ma délelőtt az ÓMÉK – Olvasó Civil termében. A relikviák által Lakatos Mihály, ózdi szobrászművész alkotói pályafutásába nyerhettek betekintést a Fiatalok a Tiszta Városért nevű csoport tagjai. A délelőtti eseményen természetesen maga a művész is jelen volt, aki saját életének példáján keresztül szerette volna motiválni a diákokat. Az előadás ötletével egyébként ő maga kereste meg a fiatalokat.

„Reménykedek abban, hogy az itt megjelenő fiatalok máshogy fogják gondolni a dolgokat, és majd, amikor 10-15 év múlva találkozunk ismét, akkor mesélhetnek a céljaikról, és hogy mit értek el az életben” - mondta Lakatos Gábor, a Fiatalok a Tiszta Városért csoport alapító tagja.

Az eseményen a szobrászművész munkásságát is megismerhették a jelenlévők. Ezt követően pedig kérdéseket is feltehettek. Lakatos Mihály életében a természet szeretete és védelme mindig is komoly szerepet játszott. Munkáival többször is sikeresen szerepelt az Ózdi Honismereti Pályázaton. A hosszú évtizedek alatt pedig számos kiállításon csodálhattuk meg kisplasztikáit, emellett több köztéri szobor is kikerült már kezei közül. Nyugdíjba vonulását megelőzően hosszú ideig a városi múzeum restaurátoraként dolgozott. A mostani összejövetelen elsősorban az akaraterő fontosságáról beszélt.

„Nagyon sokan úgy vannak, hogy lemondanak mindenről, begubóznak magukba és mindig, amikor beszélgetésre kerül sor, amit hallottam például buszmegállókban, vagy különböző előadásokon is. Mindenki azt mondja, hogy valamit csinálni kéne, valaminek neki kellene fogni, de nem fognak neki, hanem leülnek egy helybe és várják, hogy valami mozduljon. Ezt akarom nekik elmagyarázni, hogy nem mozogni kell, hanem nekünk kell mozdulni” - nyilatkozta Lakatos Mihály, szobrászművész.

A szervezet tagjaival több városi rendezvényen is találkozhattunk az elmúlt hónapokban. Aktivistáik többek között az augusztus 20-i rendezvényen, a Rózsakerti Estén és a Bolyoki Vigadalmon is sokat tettek azért, hogy tisztává varázsolják környezetünket. Tevékenységükre időközben sokan felfigyeltek és már támogatók is akadtak. A múlt hónapban például takarításhoz szükséges eszközöket kaptak, de jelenleg is vannak olyanok, akik különféle tárgyi felajánlásokkal segítik munkájukat.