Vonzóvá tenni
Oktatás
2021. nov. 4.

Vonzóvá tenni

Nyílt napot tartottak az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában, ahol a fiatalok sok hasznos információt szerezhettek. A programon a Wellis is képviseltette magát.

Nagy érdeklődés mellett zajlott ma délelőtt az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola által meghirdetett nyílt nap. Az itt megjelent, pályaválasztás előtt álló fiatalok a Tanműhelybe érkeztek, akiket elsőként az intézményvezető köszöntött. A diákok ezt követően csoportokban járták végig a szakmai képzések helyszíneit, ahol az oktatók által sok hasznos információt szerezhettek. Előzetesen mintegy százhetvenen jelezték részvételi szándékukat.

„Egyrészt kínálunk képzéseket a technikumban, ami érettségit és szakmát is ad öt év alatt a gépészeti és a vendéglátás-turisztika területen, valamint számos szakképesítést tudunk nyújtani a szakképző iskolában. Ez három éves képzés. Valamennyi képzés ösztöndíjas, amely ágazati alapösztöndíjból, illetve szakmai ösztöndíjból áll. Sőt ez utóbbi a terveink szerint, partnercégekkel együtt duális képzésbe menne át. Ezért örömteli, hogy fa- és bútoripar ágazatban ismételten az asztalosképzést meg tudtuk hirdetni” - nyilatkozta dr. Alabán Péter, az Ózdi SzC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője.

Ez utóbbival kapcsolatban jelenleg tárgyalásban vannak a nemrégiben Ózdra települt Wellis Magyarország Zrt.-vel, akik igényelték ezt a szakképesítést. Az eseményen egyébként a cég is képviseltette magát, így a fiatalok a tanműhelyeken kívül a vállalat standjánál is informálódhattak. Emellett egy munkaműveletet is kipróbálhattak.

„Most a Wellis-nél voltunk. Azt mutatták be, hogy mit dolgoznak. Tetszett, ahogy csinálták és egyszerűnek is tűnt. Könnyen hozzá lehet szokni” - mondta Váradi Mirella, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Természetesen a hagyományos szakmák is elérhetőek az intézményben. Így az építőiparon belül a kőműves, gépészet ágazatban a hegesztő, a gép- és CNC forgácsoló. A kereskedelem ágazatban a kereskedelmi értékesítő, a turisztika-vendéglátás ágazatban pedig a cukrász, a pincér, vendégtéri szakember és a szakács. Ám a leendő diákok az elektronika és elektrotechnikán belül a villanyszerelő szakképesítést is választhatják.

„Én a hegesztőt láttam és a kőművest. Eddig a kőműves tetszett a legjobban ” - emelte ki Váradi Diégó, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A már említett ösztöndíj alapját egyébként a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér egyhavi összege adja. A technikum esetében ennek mértéke a minimálbér 5%-a, a szakképző iskoláknál pedig 10%-a. Azok pedig, akik duális képzésben vesznek részt, szakképzési munkaszerződés alapján a vállalatoknál szerezhetnek jövedelmet. Az intézmény lehetőséget nyújt a szakképesítéssel rendelkezők részére is, akik két év alatt megszerezhetik az érettségi bizonyítványt. Az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket betöltöttek pedig a Dobbantó Programra épülő műhelyiskolai képzés által részszakképesítést szerezhetnek.