Korszerűbb fűtés
Város
2021. nov. 9.

Korszerűbb fűtés

Már készülnek a télre az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény hajléktalanellátást nyújtó intézményeiben. Például újra cserélik a kazánt az Éjjeli Menedékhelyen.

A fűtéshez kapcsolódó munkálatok zajlanak már pár napja az Éjjeli Menedékhelyen. A közelmúltban több probléma is felmerült a működéssel kapcsolatban, ugyanis a villanybojlerük teljesen elvízkövesedett. A korábbi fűtésrendszerüket pedig minden nap újra kellett tölteni, mert egy helyen szivárgott a víz, ezáltal nem adott le megfelelő hőt. Ami nem is csoda, hiszen már közel harminc éve biztosította a meleget az épületben. A felújítást saját költségvetésből finanszírozták.

„Jelenleg most a fűtés és meleg víz hálózat felújítása zajlik. Nagyon elhasználódott, régi volt már a kivitelezése a fűtés és meleg víz hálózatnak, most pedig egy kombi gázkazánt szerelnek be, ami majd a meleg vizet és a fűtést is biztosítja” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A kivitelezés egy-két napon belül elkészül, a rászorulóknak addig a tisztálkodást a Nappali Melegedőben tudják biztosítani. Oda reggel nyolctól délután háromig térhetnek be. Itt egyébként 16 főt tudnak fogadni, de krízishelyzetben van lehetőség a kapacitás növelésére. Az Átmeneti Szállás ötven személy befogadására alkalmas. Az itt dolgozók már készülnek a télre.

„Hétfőn, szerdán és pénteken az Élelmiszerbank jóvoltából tudunk osztani nekik péksüteményt, kenyeret és ami ilyenkor az Élelmiszerbankon keresztül érkezik. Ez számukra nagy segítséget jelent. December elsejétől tervezzük bevezetni azt, hogy zsíros kenyeret és teát osztunk a hajléktalan embereknek a Nappali Melegedőben, ezzel is segítve a mindennapjaikat” - mondta Jene András, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény részlegvezetője.

Az intézmények kihasználtsága most nyolcvan százalék körül van. Ez a szám a téli hónapokban általában növekszik. A járványhelyzet őket is érinti, jelenleg is vannak betegen a dolgozók között. Ma is tesztelték munkatársaikat és holnap is folytatják azokkal, akik műszakbeosztásuk miatt most otthon tartózkodtak. Az egységekben látogatási tilalom van érvényben, illetve minden belépéskor lázat mérnek és kézfertőtlenítés is történik.