Diákok a televízióban
Oktatás
2021. nov. 9.

Diákok a televízióban

A városi televízió életébe nyertek betekintést ma délelőtt a Csillagfürt EGYMI diákjai. Az intézménybe járó gyerekek és pedagógusaik egy filmet szeretnének forgatni.

Az Ózdi Városi Televízió épületének előterében sorakoztak a gyerekek ma délelőtt. Tizennégy diák látogatott el a szerkesztőségbe. Rövid egyeztetést követően a Csillagfürt EGYMI digitális kultúrát tanuló fiataljai érkeztek házbejárásra. A televízió életében ez már nem az első alkalom, hogy különböző iskolai csoportok nyerhetnek betekintést a szerkesztőség mindennapi munkájába.

„Szerencsére még ma is az Ózdi Városi Televízió az elsődleges hírforrás a városban. Mi nagyon fontosnak tartottuk mindig azt, hogy a nézők megismerhessék a kulisszatitkokat is. Számos alkalommal jönnek ide idősebb klubok tagjai és sokszor fiatalok is. Mindig jó az, ha meg tudjuk mutatni, hogy nem olyan egyszerű a műsorgyártás, ahogyan az a képernyőn látszik. Bízunk abban is hogy egy ilyen látogatás után a lelkes nézők még lelkesebbek lesznek” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

A pedagógusok és a diákok először Tóth Alexandrával, a televízió szerkesztőség-vezetőjével találkozhattak, aki felvázolta nekik a tévé működését, illetve végigkalauzolta őket az épületben. A csapat bejárta a vendégvárót és a vágószobákat is. A legtöbb idő a stúdióban telt el, ahol a fiatalok kipróbálhatták azt is, milyen az Ózdi Krónika című hírműsorunk témáit felkonferálni. A diákok nem ok nélkül érkeztek. Szeretnének forgatni egy filmet, amelynek alapjául az itt szerzett tapasztalatokat akarják felhasználni.

„Ez egy egész tanévben végigfutó folyamat lesz. De azt hiszem, hogy a csúcspont az lesz, ha ide visszajöhetünk és megpróbálhatunk egy riportot elkészíteni. Meglátjuk, hogy sikerül. Ez számukra nagyon motiváló, érdekes és rengeteget fognak tanulni. Nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is. Szerintem ez maradandó lesz” - mondta Takács Ilona, a Csillagfürt EGYMI gyógypedagógusa.

A film elkészítése rendkívül összetett rendszer, így számos kérdés merült fel bennük a gyártásról. Mint például, hogy milyen operációs rendszerekkel, kamerákkal és világítási berendezésekkel dolgoznak. Szóba került még a forgatások folyamata is. A diákoknak azonban a legjobban a stúdió és az ott található díszletek nyerték el tetszésüket.

„Jól éreztem magam, jó volt a környezet. Először olvastam súgógépről, élveztem. A többiek is jól érezték magukat” - fogalmazott Szabó Zoltán, a Csillagfürt EGYMI tanulója.

A diákok házi feladatot is kaptak, mégpedig meg kell nézniük a ma esti Ózdi Krónikát. Holnap azzal foglalatoskodnak majd, hogy hogyan tudják elkészíteni a filmhez szükséges zöld hátteret. A fiatalok a szerkesztőség egyéb helyiségeit is megtekintették, ahol a magazinokról is átfogó képet szereztek.