Díjazott gyöngyfűző
Kultúra
2021. nov. 10.

Díjazott gyöngyfűző

Második díjat nyert Buth Petra a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Alkotópályázaton. Az ózdi lány tervei közt szerepel, hogy népi iparművész lehessen.

Második díjat nyert Buth Petra a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Alkotópályázaton. Az eredményhirdetést tegnap a Matyó Népművészeti Egyesület és a Bihari Népművészeti Egyesület közös rendezésében tartották Berettyóújfaluban a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. A kiírók a pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek az adott néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával természetes anyagokból, vagy hagyományos technikával készültek. Ebben az évben négy korcsoportban, hat megyéből, illetve a Felvidékről 47 egyéni, illetve csoportos pályázó 194 munkája került terítékre. Az eseménnyel egy időben egy kiállítás is nyílt a művek nagy részéből, amely november 30-ig megtekinthető a helyszínen. A díjazott alkotások készítői pedig részt vehetnek a januári debreceni országos megmérettetésen is. A legjobbak az oklevél mellé pénzbeli támogatást is kaptak, amelyet anyagköltségre fordíthatnak. A lehetőségre Petra figyelmét mestere hívta fel és azonnal kapott az alkalmon. Egy egész nyarat áldozott rá, hogy az ukrán és sárközi ékszerek végleges formába kerülhessenek, de így is az utolsó pillanatban adta be pályaműveit. Az ózdi lány tervei közt szerepel, hogy népi iparművész lehessen, ebben pedig vannak segítői is. Mentorai Pálné Osvald Éva, és Kiss Gabriella népi iparművészek.

„Október 15-ig volt a határidő, hogy beküldjem a pályamunkáimat a Matyó Népművészeti Egyesülethez, mert régió szerint oda tartozom, onnan pedig két hét múlva jött az eredmény az elnök asszonytól, hogy díjazásban részesültek a munkáim. Nagyon nagy örömmel olvastam, mert ez volt az első pályázat, amire jelentkeztem és díjban is részesültem” - nyilatkozta Buth Petra, gyöngyfűző, népi ékszerkészítő.

Képek forrása: facebook.