Libás nap
Oktatás
2021. nov. 11.

Libás nap

Márton-napját ünnepelték ma több ózdi intézményben is. Az Újváros téri óvodások alkalomhoz illő műsorral készültek, a múzeumban pedig Márton-napi lúdkergetővel várták a gyerekeket.

Énekelve vonultak az Újváros téri tagóvoda apróságai az épület mögötti udvarra Márton-napja alkalmából. Az ünnepségen a gyerekek egy-egy lámpással a kezükben jelentek meg, hogy megtekintsék társaik előadását. A Nyuszi csoport az ének után műsorral készült, amelynek során egy verset is elszavaltak a többieknek. Az ide járó óvodások persze nemcsak ma, hanem az elmúlt napokban is sokat foglalkoztak Szent Márton történetével.

„Az őszi ünnepkörben mindig a Márton-nap az a Nyuszi csoportosoknak a feladata, és nem is feladatnak éljük meg, hanem egy olyan hagyományőrzésnek, amivel a gyerekek gazdagodhatnak az által, hogy milyen szép hagyományaink vannak. A Márton-napon a különböző időjárási hiedelmekkel is foglalkozunk. Készülünk süteményekkel is, a lámpásainkat is elkészítjük” - mondta Csutorné Sveda Hajnalka, az Ózdi Városi Óvodák Újváros téri tagóvodájának óvodapedagógusa.

Persze a közönség sem maradt ki a produkcióból, így a gyerekek közösen ropták a táncot a Márton napján libát eszünk című dal ütemére.

„Nagyon jól éreztem magam, és tetszett a műsor” - nyilatkozta Simon Petra Blanka.

A gyerekek ezt követően fáklyás felvonulást tartottak az óvoda körül. A német nyelvterületről elterjedt szokás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A Márton-naphoz kapcsolódóan az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark már korábban meghirdette programját, amelyre szép számmal jelentkeztek. Az Újváros Téri Általános Iskolából több csoport is érkezett.
 
„Megismerkedtünk Márton püspök életével, a Márton-napi hagyományokkal, időjóslási módszerekkel és libás játékokat is játszottunk. Valamint a lúddal, házi lúddal, vadlúddal is foglalkoztunk. Tehát volt egy kis biológia és természetismeret is a mai napban” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

A Márton-napi lúdkergető címmel zajló eseményen ma közel negyven fiatal vett részt. A gyerekek különböző népszokásokkal ismerkedtek, de játékokat is kipróbálhattak. Így ügyességüket a tojásgörgetés során is lemérhették. Ezt követően a program már az emeleten folytatódott.

„Koszorút dobáltunk és nekem ez tetszett a legjobban” - fogalmazott Orosz Imre.

A foglalkozás további részében már a kézműveskedés került előtérbe. Így a gyerekeket különféle eszközök és alapanyagok várták, amelyekből egy libás ajtódíszt készíthettek el.