Jubileumi ünnepség
Kultúra
2021. nov. 15.

Jubileumi ünnepség

Nagyszabású rendezvény keretében ünnepelték meg a Domaházi Hagyományőrző Egyesület 50. születésnapját. A kiállítás megnyitását egy gálaműsor követte.

Domaházi csokrok előadásával és citeraszóval kezdődött a Domaházi Hagyományőrző Egyesület 50. születésnapja alkalmából megszervezett rendezvény. Az esemény fontos mérföldkő a csoport életében. Erre a fél évszázadra egy nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek vissza. A program a Digitális Erőműben kezdődött, ahol létrehoztak egy kiállítást a kapcsolódó népi emlékekből. Az alkalom házigazdái Kovács Krisztina és Bukovinszky Zsolt voltak, ezzel is utalva a két cég együttműködésére a jeles évfordulón. Az elmúlt ötven év jelentős pillanataira Elek Menyhért, az egyesület egyik alapító tagja, korábbi vezetője emlékezett vissza.

„1971-ben a Domaházi Kultúrotthonban népdal vetélkedőt rendeztünk, ahol több mint százan léptek színpadra. A huszonkilenc döntőbe jutottal az én javaslatomra elhatároztuk, hogy együtt maradunk, gyűjtjük, énekeljük tovább a helyi népdalokat. Azt akkor nem gondoltam, hogy az együttes még fél évszázad múlva is tevékenykedik és eredményesen szerepel” - mondta Elek Menyhért, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület alapítója.

Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte az összegyűlteket, valamint átadott két gyári belépőjegyet, amelyek használata örökre szól az egyesület képviselőinek. Kisbenedek Vilmos, a csoport jelenlegi vezetője beszélt a kiállítás megszületésének motivációjáról. Rengeteg segítséget kapott abban, hogy ezek a tárgyak összegyűljenek és helyet kapjanak a Digitális Erőműben.

„Mindenkinek volt a tagok közül egy-egy hanganyaga, fényképe vagy esetleg egy felvétele, de ez otthon volt a szekrényben, a fiókban és ez nem úgy szerepelt, mint egy kiállításon. Így mindenkit megkerestem, és aki csak tudott, egyébként nagyon sokan segítettek, átadták, digitalizáltuk az egészet és felvonultattuk a kiállításba. Nagyon szeretném, ha ez az anyag örökös lenne és nem lenne az enyészeté” - emelte ki Kisbenedek Vilmos, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A beszédeket követően Baranyák Béla és Szőke Gábor, római katolikus plébánosok, valamint Talián Zoltán, diakónus kérte az Úr áldását, majd megszentelték a kiállítást. Az érdeklődők megtekintették a tárlatot. Az esemény egy jubileumi gálaműsorral folytatódott az Olvasó színháztermében. A felvezető műsor után Fekete Péter, közművelődésért felelős államtitkár mondta el köszöntő beszédét.

„Egészen különleges, fantasztikus érzés megnyitni azt a kiállítást odaát és meglátni, meghallani ezt a nyitó számot ebben a fantasztikus épületben. Jó zene, csodálatos viseletek, csillogó szempárok, csupa-csupa élet. Egy pandémiás időszak után vissza kell csalnunk az életet közénk. Kik lehetnek az élet újraindításának a legfőbb letéteményesei, mint a kultúra képviselői” - fogalmazott Fekete Péter, közművelődésért felelős államtitkár.

Az államtitkár köszöntője után Riz Gábor, országgyűlési képviselő beszédében kitért a hagyományőrzés fontosságára.

„Ezeknek a csoportoknak a tagjai hordozzák mindazt lenyomatként, élő lelkiismereti elemként, amelyet az adott tájegység, adott település és adott kultúrkör örökségeként tekint. Higgyék el, ezek nem nagy szavak a ma világában, a ma Európájában ezt mondani. Mert van egy csodálatos nyelvünk, van egy csodálatos országunk, van biztonságunk és van egy olyan kultúránk, amely egyedi, semmivel nem hasonlítható össze” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke is szólt néhány szót, majd elkezdődött a gálaműsor. Kilenc együttes érkezett, akik együtt ünnepelték az elmúlt ötven évet a domaháziakkal. Az előadásokban citeraszó, ének és különböző tájegység táncai is visszaköszöntek. Az eseményt a Domaházi Hagyományőrző Egyesület műsora zárta. Egy születésnap sem múlhat el torta nélkül. Ez itt sem volt másként. Közös énekléssel és ajándékok átadásával köszöntötték a jubilálókat. A kiállítás megnyitóról és gálaműsoron készült felvételekből a városi televízió keddi Kaleidoszkóp című kulturális magazinjában hosszabb összeállítást is láthatnak, valamint karácsonykor pedig teljes egészében is megtekinthetik majd a gálát az Ózdi Városi Televízióban.