Védettségi igazolvány
Oktatás
2021. nov. 30.

Védettségi igazolvány

December elsejétől változnak a belépési feltételek a köznevelési intézményekbe. Ezt az EMMI minisztere jelentette be még novemberben. A szabályozás leginkább a kísérőket érinti.

Az Emberi Erőforrások miniszterének, dr. Kásler Miklósnak a november tizenkilencedikén kiadott határozata alapján december elsejétől változnak a köznevelési intézményekben való tartózkodásnak a szabályai. Ez legfőképpen a kísérőkre vonatkozik. A rendelet azonban nem vonatkozik az intézmény dolgozóira és növendékeire. Emellett azokra a személyekre sem, akiknek már hamarabb elrendelték a kötelező oltást, például az egészségügyi dolgozókra.
 
„Szülők esetében, ha úgy egyszerű látogatóként be akar menni, akkor kötelező a védettségi igazolvány. Viszont ha a gyermekét kíséri az iskolába vagy az iskolából elviszi, akkor egy fő védettségi igazolvány nélkül is bemehet, de csak addig a pontig, ameddig az intézmény igazgatója meghatározta. Ha ez csak a kapuig szól, akkor addig mehet és ott adja le gyermekét” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A pandémiás helyzet nagy hatással van az oktatási nevelési intézményekre. Az Ózd Városi Óvodák eddig is nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, mind a pedagógusok mind a gyermekek és családjaik megóvására. A holnaptól hatályba lépő rendelettel nem éri őket nagy változás, hiszen ők eddig is hasonló feltételekkel üzemeltek.

„Ózd Városi Óvodákba eddig is egy felnőtt kísérhette be a gyermeket, és minél rövidebb idő alatt kellett elhagynia az intézményt. Ennek az egy felnőttnek nem volt kötelező beoltottnak lenni és nem kellett védettségi igazolvánnyal rendelkeznie. Ez most is így van. A maszk használata eddig is kötelező volt a dolgozóknak, és az ide érkező szülőkre is vonatkozik” - emelte ki Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A védettségi igazolványt csak azok a személyek nélkülözhetik a belépésnél, akik a köznevelési intézmény területén a vezető engedélyével végeznek olyan tevékenységet, ami feltétlenül szükséges. Ilyen például egy meghibásodást javító vízvezeték szerelő, illetve egy azonnali elhárítást végrehajtó tűzoltó.