Emléktáblát avattak
Kultúra
2021. dec. 2.

Emléktáblát avattak

Emléktáblát avattak Korényi Lajos tiszteletére, aki 1953-tól 1983-ig volt az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola alapító igazgatója. 2005-ben az Ózd Város Díszpolgára címet is megkapta.

Az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi főbejárata előtt avattak táblát Korényi Lajos tiszteletére. Az egykori igazgató 2005-ben az Ózd Város Díszpolgára címet is megkapta, hiszen nevéhez fűződik az ózdi zeneiskola megalapítása, amely 1953. október 11-én – a megye első vidéki zeneiskolájaként – nyitotta meg kapuit. Harminc éven át nagy elhivatottsággal irányította az intézmény munkáját, szervezte a város és körzete zenei életét. Ezt követően még 2001-ig oktatta az ifjúságot a létesítményben, mint szolfézs és zongoratanár. Emellett az Ózdi Városi Vegyeskar karnagyaként számos díjat kapott és sok sikert ért el.

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. Ezek a gondolatok Kodály Zoltántól származnak, az 1944-ben megjelent Mire való a zenei önképző kör? című írásából. Az idézet választása koránt sem véletlen. Mondhatni, szinte népnevelő stílusban Korényi Lajos már az Ózdi Vasas című lap egyik 1954-ben megjelent számában úgy nyilatkozott Kodály Zoltánra hivatkozva: Az a gyermek, aki megtanulta édes zenei anyanyelvünket, a Kodályék által újra feltárt népdalnyelvünket, képes lesz a zene megértéséhez” - mondta dr. Alabán Péter, történész.

Dr. Alabán Péter beszédét követően leplezték le az emléktáblát. Az eseményen jelen volt Korényi Lajos egykori növendéke, aki nem mellesleg hosszú évekig volt az Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatója. Ő is megemlékezett róla.

„Én Korényi Lajosnak az egyik első növendéke voltam. Még ha nem is személyesen tanított, de mint igazgató feltétlenül. A két család, mármint a szüleim és Lajos bácsi családja között nem mindig volt felhőtlen a kapcsolat eleinte. Aztán, amikor én bekerültem a zeneiskolába, ez a kapcsolat kijavult, aminek nagyon örült mindenki” - emelte ki Vámos Tamás, az Erkel Ferenc Zeneiskola volt igazgatója.

Korényi Lajos egyetlen élő gyermeke egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen az avatón. Fiának családja külföldi tartózkodás miatt, öccse és családja pedig a koronavírus járvány kedvezőtlen alakulása miatt maradt távol. A megemlékezésen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Janiczak Dávid polgármester is, akik támogatták az esemény létrejöttét.