Átalakuló képzések2021. január 18. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/10002_0_300.jpgMég egy hónapig lehet jelentkezni a középiskolákba. A diákokat a megszokott gimnáziumi osztályokon kívül átalakuló szakképzés várja. Az OKJ megszűnt, a szakmajegyzék lépett a helyébe, a tanulók pedig először nem konkrét szakmát, hanem ágazatot választanak. A szakemberek szerint érdemes tájékozódni, és alaposan megfontolni a döntést.

Utolsó szakaszába érkezett a középiskolai jelentkezési időszak, a diákoknak mindössze egy hónapjuk maradt arra, hogy eldöntsék, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat. A legutóbbi felvételi tapasztalatai szerint a végzősök mintegy 35 százaléka választott gimnáziumot, 42 százalékuk technikumot. A fiatalokat átalakuló szakképzési rendszer várja. Megszűnt ugyanis az Országos Képzési Jegyzék, azt a 176 alapszakmát tömörítő Szakmajegyzék váltotta. Emellett a továbbtanulási lehetőség is nyitott.

„Nem zsákutca a szakképzés. Ez egy nagyon fontos dolog. Nem arról szól a dolog, hogy aki egy szakképző iskolát választ, az nem tud továbbtanulni. De igen, tovább tud tanulni. Technikumból szakirányban sokkal könnyebben tud továbbtanulni, de ha nem szakirányban megy, akkor is tovább tud tanulni, hiszen technikumban a gimnáziumi kerettantervet kell megtanulni” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Aki a szakképzés iránt érdeklődik, városunkban választhatja az Ózdi Szakképzési Centrum intézményeit, vagy a szintén többcélú szakképző intézménynek mondható Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumot. Így helyben is elérhető számos különböző ágazat.

„Szakmailag úgy gondolom, az elmúlt 75 évben igaz, hogy alapvetően közgazdasági területen, de már bizonyított az iskola. A pénzügyi-logisztikai területeken mindig országos versenyekre jutunk be, vagy döntőbe, vagy regionális döntőbe. Természetesen a szakmának az igazi mérőterülete a versenypiaci helyzet. De folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket a diákjainktól, akik már dolgoznak, hogy igenis elfogadott és fontos az a tudás, amit megszereztek nálunk” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A diákok többségének ez lesz élete első igazán fontos döntése, ezért sokak nagyon nehezen határoznak a jövőről. A szakember szerint érdemes alaposan megfontolni a választást.

„Nagyon fontos, hogy alaposan nézzék át a leendő diákok, akik a szakképzést választják. Nagyon fontos az is, hogy mindenki a maga képességeinek megfelelő, új utat válasszon. Nem jó olyan pályát választani, ahol rájön pár hét után, egy hónap után, hogy mégsem ez érdekli. Ezért kell minél jobban tájékozódni, és helyesen dönteni” - hangsúlyozta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja.

A jelentkezés határideje február tizenkilencedike. A hátralévő időt érdemes kihasználni a tájékozódásra, a szülőkkel, pedagógusokkal való beszélgetésre. Minden lényeges információ elérhető a www.szakkepzes.ikk.hu internetes oldalon.

Vissza