Felvételi vizsga (képgalériával)2021. január 23. (szombat) 14:20 - Oktatásnews/10020_0_300.jpgSzigorú egészségügyi intézkedések mellett zajlott le a középfokú írásbeli felvételi vizsga. A megmérettetésre országosan több mint 75 ezer diák jelentkezett, ebből városunkban közel 370-en írták meg a felvételit a két ózdi gimnáziumban. A fiatalok a korábbi évekhez hasonlóan most is a magyar nyelvhez és matematikához kapcsolódó feladatlapokat kaptak. Azok, akik a szombati eseményen alapos indokkal nem tudtak részt venni, a január 28-ai és a február 5-ei pótidőpontokon vizsgázhatnak majd.

Kéz- és cipőfertőtlenítés, lázmérés és szülőktől való búcsúzkodás az ajtóban. Így kezdődött meg ma a középfokú írásbeli felvételi vizsga. Az idei megmérettetést szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett rendezték meg a járványügyi helyzetre való tekintettel. Országosan több mint 75 ezer diák írta meg a feladatlapokat, ebből közel 370-en városunkban a József Attila Gimnázium Szakgimnázium és Kollégiumban és a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban.

„Nyilvánvalóan az intézményben követjük az előírt feltételeket, tehát 10 főtől több diákot nem osztottunk be a tantermekbe. Ez a SZIKSZI-ben azt jelenti, hogy 27 tanteremben fogják megírni a diákok a felvételit, így gyakorlatilag az egész tantestületet be kellett hívni a felügyeletet ellátni. Ezen kívül mondhatom azt sajnos, hogy a szokásos járványügyi intézkedéseknek kell megfelelnünk: a másfél métert be kell tartani, két bejárton keresztül érkeznek a tanulók, ahol fertőtlenítés van, és csak maszkban lehet belépni az intézménybe, csakis a diákoknak” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A középfokú írásbeli vizsga a korábbi évekhez hasonlóan most is magyar nyelvből és matematikából állt. Köztük kifejtős, esszé és választós feladatok voltak. A diákok pontban tíz órakor kezdtek, és mindkét tárgyra 45-45 perc állt rendelkezésre. Az intézmény előtt várakozó szülők szerint sok munkával járt a felkészülés a felvételire.

„Izgulunk, de bízunk benne, hogy sikerül. Egész évben készültek erre a napra. Minden nap be volt osztva nekik egy óra erre, és készültek a tanárokkal” - nyilatkozta Gáspár Gáborné.

„Neki nagy stressz, mivel amúgy is izgulós típus, de próbáltuk a legtöbbet megtenni. Otthon is készültünk, be tudtunk segíteni, mert én is szakmabeli vagyok. Főleg a matekkal szokott gond lenni a gyerekeknél. Igyekeztünk, de hogy most a nagy izgalomban mi jut az eszébe, az rajta múlik” - fogalmazott Dorkó Erika.

Azok a diákok, akik a mai vizsgán alapos indokkal nem tudtak részt venni, a január 28-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. Az idei járványhelyzetre való tekintettel ezenkívül egy pótidőpontot is kijelölt az Oktatási Hivatal. Ezen a február 5-i alkalmon kizárólag csak azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, de igazoltan az előző két nap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Fontos, hogy ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer írhatja meg a feladatlapokat.


0020_0_t 0020_1_t 0020_2_t 0020_3_t
0020_4_t 0020_5_t 0020_6_t 0020_7_t
Vissza