Eredményes együttműködés (képgalériával)2021. január 26. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/10026_0_300.jpgFatolvajokat értek tetten Somsályon a rendőrök a közelmúltban. Az esetet a terület képviselője jelezte a hatóságnak, akik hamar az ügy végére jártak. Az eszközöket is lefoglalták. A városrészben az utóbbi időszakban felütötte fejét a drog is, azonban az áramlopások száma csökkenő tendenciát mutat.

Somsályon az illegális fakivágások mindig problémát jelentettek. Ha csak a főúton végig haladunk is láthatunk olyan jeleket, amelyek azt igazolják, hogy valakik kárt tettek a környezetben. Sok helyen vékony kis tönkök mutatják, hogy merre vezetett a tolvajok útja. Múlt hét végén a terület képviselője kérte a rendőrség segítségét egy ilyen ügyben.

„Korábban volt egy megbeszélésünk a rendőrséggel, és ezen az egyeztetésen én jeleztem azokat a címeket, ahol problémák vannak. Falopás, drogterjesztés. Néhány nap múlva szemmel látható, és kézzel fogható eredménye lett. Ahogyan mondtam is a készenléti rendőrség az egyik címen falopáson érte tetten az egyik családot. Lefoglaltak fát, különböző eszközöket. Továbbra is arra biztatnám a lakosságot, hogy jelezzék a hasonló problémákat, akár felém, akár a rendőrség felé. Nyugodtan keressék a körzetes megbízottat is, Pusztai Gábort. Vagy pedig a 112-es telefonszámon akár névtelenül is lehet bejelentést tenni, tehát nem kell attól tartani, hogy valaki előveszi a bejelentőt emiatt” - hangsúlyozta Fidrus Péter, területi képviselő.  

Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondja, hogy a falopásért kiszabott büntetés mértékét nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen értékről van szó, hiszen lehet szabálysértés, de akár bűncselekmény is. Az eljárás lefolytatása után pedig a bíróság határozza meg, milyen szankció alkalmazható egy-egy esetben. Pénzbírság, de szabadságvesztés is lehet az eredménye egy ilyen cselekedetnek.

„Aki ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követ el lopást. Tehát az értéke a fának nem haladja meg az ötvenezer forintot, akkor szabálysértésről beszélünk. Ha viszont ötvenezer forintot meghaladó mértékben tulajdonít el fát, akkor már lopás bűncselekményt, vagyis lopás vétségét követi el. Gyakorlatilag a büntetés a bűncselekményi értékhatár esetén, azt meghaladóan, két évig terjedő szabadságvesztés” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Somsályon egyébként emellett megjelent a drog is, amely eddig inkább Hódoscsépányra volt jellemző. Fidrus Péter elmondta azt is, hogy valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy amire kereslet van, arra előbb-utóbb kínálat is akad. Az áramlopásokat azonban jelentős mértékben visszaszorították az utóbbi időben, de még mindig probléma a rongálás. Ez leginkább a közvilágítás tekintetében mutatkozik meg, ugyanis a műanyag lámpabúrákat rendszeresen kitörik. A terület képviselője arra biztat mindenkit, hogy jelezzék a gondokat, hiszen a hatóság és ő is azon van, hogy ne pusztuljon le az egykor szebb napokat is látott városrész.


0026_0_t 0026_1_t 0026_2_t 0026_3_t
0026_4_t 0026_5_t 0026_6_t 0026_7_t
Vissza