Idén hamarabb (képgalériával)2021. január 29. (péntek) 19:00 - Egészségnews/10036_0_300.jpgHamarabb beköszönthet idén az allergiaszezon. Ennek oka az enyhülő téli időjárás, aminek következtében egyes növények már most megkezdték virágzásukat. Így az erre érzékenyek hamarabb tapasztalhatják a jellemző tüneteket. Ezek azonban nagyon hasonlóak az egyéb légúti megbetegedésekkel járó panaszokkal. Fontos tehát, hogy azokat meg tudjuk különböztetni egymástól.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás. Sokak mindennapjait keserítik meg ezek a tünetek, amelyek a légúti allergiát, közismertebb nevén a szénanáthát jellemzik. Rossz hír számukra, hogy az enyhébb téli időjárás következtében egyes növények hamarabb kezdték meg virágzásukat. Ebből következik, hogy idén az allergiaszezon is a megszokottnál korábban beköszönthet. A probléma kezelése szempontjából azonban fontos, hogy ennek tüneteit meg tudjuk különböztetni az egyéb légúti megbetegedések, vírusfertőzések, vagy a koronavírus tüneteitől.

„Általában a szénanátha és az allergia orrdugulással, tüsszentéssel, torokfájással, szemviszketéssel járhat. Lázzal, illetve száraz köhögéssel azonban ritkán. Viszont a Covid-19-re jellemző a száraz köhögés, magas láz, illetve mellkasi fájdalom, és nagyon fontos még két tünet. A beteg hirtelen elveszti az ízlelését, és a szaglását. Általában ezek a tünetek a Covid-19 esetében három hétnél tovább tartanak” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A koronavírus megjelenésénél a tünetek az idő előrehaladtával fokozódhatnak, így például fulladásos roham, illetve légszomj is kísérheti a betegséget. Allergiánál azonban ezek ritkán jelentkeznek, és a panaszok sem tartanak tovább két hétnél. Persze az, hogy ki mire érzékeny, nagyon eltérő. Így érdemes figyelemmel kísérni, hogy adott időszakban éppen mely növények bontják virágaikat, hiszen így könnyebben felkészülhetünk a probléma kezelésére.

Kellő odafigyeléssel enyhíthetők az allergiás tünetek. Az elkövetkező időszakban azoknak érdemes ezek erősödésére számítaniuk, akik a mogyoró, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris, az éger, és a juhar pollenjére érzékenyek. Nagy segítséget jelenthet a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető pollen naptár, amelyből naprakész információt kaphatnak a témával kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérései alapján a koronavírus leggyakoribb tünete a nehézlégzés, és a magas láz. Ez a betegek nyolcvannyolc százalékánál figyelhető meg. Ennél kevesebb esetben, a fertőzöttek mintegy hatvannyolc százalékánál jelentkezik száraz köhögés. Fáradtságérzés, és hurutos köhögés pedig ennél nagyságrendileg kevesebb betegnél észlelhető.

Vissza