Ittas vezetők2021. február 4. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/10051_0_300.jpgEgy hét alatt 26 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból megyénkben. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ezek közül 18 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást. A rendőrség Közlekedésrendészeti Osztálya arra hívja fel a figyelmet, hogy akik ittasan járművet vezetnek, elfogadhatatlan kockázatot vállalnak, és mások életét is veszélyeztetik.

Bár a járványügyi helyzet életünk számos területére kihat, a közlekedést nem befolyásolja számottevően térségünk úthálózatán. A rendőrség statisztikája szerint a megye útjain január 25-e és 31-e között 65 közúti közlekedési baleset történt. A járőrök ezekben a hónapokban is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas vezetők kiszűrésére. Az egyenruhások most is több ilyen sofőrt elkaptak, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

„A járőrök ebben az időszakban ugyanakkor 26 ittasan a volán mögé ülő sofőrt szűrtek ki a forgalomból, még mielőtt közúti közlekedési balesetet okozhattak volna, velünk szemben elindították az eljárást, ezek folyamatban vannak. Ebből a 26 ittas sofőrből, illetve a velük szemben kezdeményezett eljárás közül 18 esetben bizony büntető eljárást kellett kezdeményezni” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezekben az esetekben az alkohol szintje olyan magas volt a sofőröknél, hogy az már a büntetőjogi kategóriába tartozik. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint, aki ittasan járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti. Megkérdeztük több járókelő véleményét ezzel kapcsolatban, akik nagyrészt ugyanezen a véleményen voltak.

„Nagyon elítélem, hiszen balesetet okozhatnak, védtelen embereket hozhatnak olyan helyzetbe, ami végzetes lehet, és az ilyeneket el kell ítélni. Mindenki óvakodjon attól, hogy ittasan vezessen” - hangsúlyozta Tustánk István.

„Nem szabadna ittasan autóba ülni senkinek, én sose teszem. Ez borzasztó dolog” - nyilatkozta Petrik Imre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya egyébként felhívja a figyelmet arra, hogy az ittas állapotban elkövetett járművezetés bírósági eljárást is vonhat maga után.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza