Képzések helyben2021. február 10. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/10067_0_300.jpgKevesebb mint egy hét áll rendelkezésükre a középiskolásoknak, hogy eldöntsék, hol folytatják tanulmányaikat. Február 15-én jár le ugyanis a felsőoktatási alap- és osztatlan képzések, valamint a felsőoktatási szakképzések jelentkezési határideje. Ingyenesen három, összesen pedig hat szakot jelölhetnek meg a végzősök. A kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

Mindössze öt napjuk marad a középiskolásoknak, hogy eldöntsék, hol szeretnének továbbtanulni. A jelenleg digitális tanrendben dolgozó végzősök február tizenötödikéig jelölhetik meg azokat az intézményeket, képzéseket, amelyek leginkább megfelelnek céljaiknak. Ezeket az utolsó napokat érdemes tehát a szakleírások, felvételi követelmények és tanegységlisták tanulmányozásának szentelni. A diákok ingyenesen három, összesen hat képzést jelölhetnek meg. A jelentkezés kizárólag elektronikus úton történhet.

„A felvételire az Oktatási Hivatal által működtetett felvi.hu oktatási portálnak az e-Felvételi rendszerén keresztül van lehetőség. Gyakorlatilag a személyes adatok megadásán túlmenően a különféle végzettségek igazolása, illetve a szakok kiválasztása zajlik. Ennek a jelentkezésnek a hitelesítését kell megtenni február tizenötödikéig” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A jelentkezést követően hiánypótlásra még lesz lehetőség, erre vonatkozó felszólítást június 24-ig kapnak a felvételizők. A jelentkezési sorrendet és a személyes adatokat július nyolcadikáig módosíthatják. A fiatalokat többek között Ózdon is várják már a különféle képzések, a Miskolci Egyetem Kihelyezett tagozata 2017 óta működik a városban. Az első évfolyam éppen a közelmúltban záróvizsgázott.

„Nagyon gazdag és tartalmas három és fél éven vagyunk túl. Ugyanazt a diplomát kapták, illetve kapják egyébként a kezükbe, mintha a Miskolci Egyetemre jártak volna. Csak itt egy kicsit barátságosabb, családiasabb lehetett talán a légkör. Ugyanazokkal az oktatókkal találkoztak, ugyanolyan képzésben, ugyanolyan formában jártak iskolába. De maga a képzés költsége a hallgató szempontjából sokkal olcsóbb lett ezáltal, hogy itt volt helyben, mintha el kellett volna járnia Miskolcra” - tette hozzá a köznevelési és művelődési referens.

Az előző évekhez hasonlóan a kihelyezett tagozat ezúttal is szociális munka, gazdaságinformatikus és anyagmérnök szakokra várja a jelentkezőket. A témával az Ózdi Városi Televízó Apropó című magazinja csütörtökön bővebben is foglalkozik.

Vissza