Számvevőszéki jelentés (képgalériával)2021. február 16. (kedd) 19:00 - Városnews/10081_0_300.jpgSzabályos és átlátható az önkormányzat működése. Ez derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből. Az elmúlt években többször is vizsgálódott városunkban az ellenőrző szerv. A friss eredmények szerint a szabálytalan működés kockázata nem áll fenn, és szabályszerűen folyik a közpénzekkel való gazdálkodás is.

Az integritás, vagyis a meghatározott értékrendnek való megfelelés szempontjából legeredményesebb, alacsony kockázatú önkormányzatok közé tartozik az ózdi. Ez áll az Állami Számvevőszéktől kapott értékelésben. Az ellenőrző szerv az elmúlt időszakban azt vizsgálta, hogy megteremtették-e az integritás biztosításához szükséges feltételeket, a korrupció elleni védelmet szolgáló szabályozást. Ahogyan városunk jegyzője fogalmazott, az önkormányzatok az állami költségvetés alrendszerét jelentik, a nemzeti vagyon jelentős részével gazdálkodnak.

„Az Állami Számvevőszék amit vizsgál az önkormányzatok esetében, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, a közpénzekkel való gazdálkodás a jogszabályi feltételeknek megfelel-e, átlátható, transzparens, nyomon követhető. Ez a vizsgálat az önkormányzatnál több lépcsőben történt. Vizsgálták a cégek vonatkozásában, hogy tulajdonosi joggyakorlásunk megfelelő-e. Ez is jogszerű volt. Illetve vizsgálták azt, hogy mennyire átlátható a működésünk, van-e kockázat a működésünkben” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

A jelentés szerint a szabálytalan működés kockázata alacsony szinten van, a gyakorlat átlátható, a közpénzzel való gazdálkodás szabályszerű. Az ellenőrzéseknek nincs meghatározott gyakorisága, Ózdon 2015 óta szaporodott meg a vizsgálatok száma. A hivatal és a cégek dolgozóit leterheli a folyamat, hiszen rövid határidőket betartva kell rengeteg dokumentumot előkészíteni, hogy minden zökkenőmentes legyen.

„Mindig jó értékelést kaptunk, ami annak köszönhető, hogy a kollégáink jól felkészültek, és egy olyan rendszert üzemeltetünk, ami minden jogszabályi feltételnek és előírásnak megfelel. Úgyhogy bízom abban, hogy ez az eredmény azt is predesztinálja, hogy az önkormányzatba sokkal nagyobb bizalmat tudnak fektetni minden oldalról. Hiszen látható, hogy a legszigorúbb ellenőrző szerv is az önkormányzat működését biztonságosnak és alacsony kockázatúnak tekinti” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A jegyző hozzátette, hogy bár nagyon komoly vizsgálaton vannak túl, de az ellenőrök végig korrektek és segítőkészek voltak. Sok gyakorlati útmutatást kaptak, egyebek mellett az önkormányzat integrált kockázatkezelési rendszerét is ennek megfelelően alakították ki. Végül ötös osztályzatot kapott a város, hasonlóan szerepeltek a környező települések is. Volt viszont a megyében több olyan helység, amelyeket hármasra, sőt akár egyesre értékeltek.


0081_0_t 0081_1_t 0081_2_t 0081_3_t
0081_4_t 0081_5_t 0081_6_t 0081_7_t
Vissza