Több az aktív2021. február 17. (szerda) 19:00 - Híreknews/10086_0_300.jpgHosszú idő után először nőtt újra az aktív fertőzöttek száma hazánkban. Az országos tisztifőorvos szerint a járvány nem enged a szorításából, ezért nincs itt az enyhítések ideje. Míg más országokban gyakrabban fordulnak elő enyhítések és szigorítások, addig hazánkban az állandóságra törekednek.

Nem enged a szorításából a járvány, még nincs itt a korlátozások feloldásának ideje – így fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Dr. Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat. Kiderült, hogy az elmúlt huszonnégy órában 1548 újabb magyar állampolgárnál azonosították be a fertőzést, elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 4014 főt ápolnak, lélegeztetésre 321-en szorulnak.

„A tegnapi napról a maira most már szintén hosszabb ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Jelenleg 77250 fő aktív beteget tartunk nyilván. Láthatjuk azt, hogy több országban, körülöttünk is különböző megszorító intézkedéseket vezetnek be. Mi, Magyarországon azt az elvet alkalmazzuk, hogy egy következetes védekezést hajtunk végre. Nem helyes az, hogy enyhítünk, majd szigorítunk, és aztán újra” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Szintén óvatosságra késztetik a szakembereket a különféle vírusmutációk, amelyeknek terjedése és fertőzőképessége különbözhet. A tisztifőorvos emellett az egyes oltóanyagokról, valamint azok alkalmazásáról és az oltási rendről is beszélt. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a rendőrség statisztikáját. Az elmúlt huszonnégy órában a zárva tartásra vonatkozó szabályok megszegése miatt nem kellett intézkedniük. Továbbra is sok viszont a szabályszegés.

„Az elmúlt huszonnégy órában összesen 325 személlyel szemben intézkedtek rendőreink a kijárási tilalomra és a közterületi magatartásra vonatkozó szabályok megszegése miatt. Így 39010-re emelkedett a jogszabály hatályba lépése óta a kijárási korlátozás, a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok megszegőinek a száma” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A szakemberek továbbra is a védőoltás beadatásának fontosságára hívják fel a figyelmet. Azt kérik, hogy aki megkapja a lehetőséget, éljen vele, aki pedig még nem regisztrált, de szeretné beoltatni magát, a vakcinainfo.gov.hu oldalon továbbra is megteheti.

Kép forrása: internet.

Vissza