Folyamatos szállítmányok2021. február 18. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10089_0_300.jpgKis mértékben, de fokozatosan emelkedik a kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma. Hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, és elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg. Ma mintegy 83.500 adag AstraZeneca vakcinaszállítmány érkezik hazánkba. Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

A Pfizer- és a Szputnyik vakcinával folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon. A hatvan év alatti krónikus betegek pedig a háziorvosoktól kaphatják meg az AstraZeneca készítményt. Jelenleg 22 800 ilyen személy oltására van lehetőség. A háziorvosok maguk dönthetnek arról, hogy ezt kik kaphatják meg hamarabb. Minden esetben a veszélyeztetett egészségi állapotú személyek élveznek előnyt. Többek közt ez hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ezen kívül a járvány alakulásáról is beszélt.

„Kórházainkban is, nem nagy számban, de fokozatosan emelkedik az ápoltaknak a száma. A mai napon 4021 főt ápolnak koronavírus fertőzéssel fekvőbeteg intézményeinkben. Sajnos a lélegeztetett betegek száma is növekedett, 332 fő a mai napon. Ezek a számok mind-mind arra figyelmeztetnek minket, hogy a járvány zajlik, és azt kell mondjam, hogy ismét emelkedő tendenciát mutat Európa-szerte” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A nyugati vakcinákon felül mintegy 2,5 millió ember oltására elegendő kínai Sinopharm-készítmény érkezik az elkövetkező négy hónapban. Az e heti első ilyen típusú szállítmány 275 ezer ember oltását teszi lehetővé. A mai sajtótájékoztatón Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseit ismertette.

„Az elmúlt napon egy esetben intézkedtünk vendéglátó üzlet ideiglenes bezárattatására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőreink Kisvárda városában ellenőrizték az egyik vendéglátó üzletet, ahol azt tapasztalták, hogy az alkalmazotton kívül négy személy tartózkodik, akik szeszes italt fogyasztanak. A négy személlyel szemben szabálysértési feljelentést tettünk. Az üzlet hat hónapos, ideiglenes bezárattatására a döntést, illetve az intézkedést meghoztuk” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Elindult az újranyitásról szóló online nemzeti konzultáció is. A kérdések többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek, és szállodák nyitásával, illetve az este nyolc óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatosak. A kérdőív a vakcinainfo.gov.hu oldalon érhető el, ahol e mellett továbbra is lehetőség van regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Emellett Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán megosztott videóban tájékoztatott a gazdaság-újraindítási akcióterv fiatalokra vonatkozó részéről. Ennek alapján személyi jövedelemadó-mentességben részesülnek azok a 25 év alattiak is, akik diákszövetkezeteken belül vállalnak munkát. Közölte továbbá, hogy ennek részleteiről ma egyeztetnek ifjúsági szakmai szervezetekkel.

Kép forrása: internet.

Vissza