Elvont adók2021. február 18. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10090_0_300.jpgÁprilis közepére dönthet a kormány a városoktól elvont adók kompenzációjáról. Az iparűzési egy részét és gépjárműadót a járványügyi védekezés miatt vették el az önkormányzatoktól. Ez a kiesés jelentős problémát okoz a költségvetésben Ózdon is. Ennek kapcsán egyeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nem megyei jogú, 25 ezer fő feletti települések vezetőivel.

A kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adójának felére csökkentését, illetve a  gépjárműadó elvonását még tavaly jelentette be a kormány. Ezek a kiesések számos városban, köztük Ózdon is nagy problémát jelentenek a költségvetésben. Ezzel kapcsolatban tegnap délután tartott egyeztetést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nem megyei jogú, 25 ezer fő feletti települések vezetői számára. A megbeszélésen a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tagjai a kiesés teljes kompenzálását kérték a kormánytól.

„Ezen a megbeszélésen minden polgármester hozzászólhatott, és meghallgatták a panaszainkat, nyilván én is elmondtam az ózdi nehézségeket, hogy a költségvetésünk tekintetében már most napi működésbeli problémákat okoznak az elvonások és a kiesések. Az ígéret szerint március hónapban egyesével fognak minden polgármesterrel egyeztetni, és szeretnének minden településnek méltányos megoldást találni, amit egy április közepi kormánydöntés fog majd eredményezni” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének 12 polgármestere alapvetően három kéréssel, elvárással ment a tárgyalásra a kormányzati elvonások kompenzálása ügyében. Az iparűzési adó teljes pótlása a 25000 lakos alatti településekhez hasonlóan, az önkormányzatok által fizetett költségek nyilvános megosztása, illetve a gépjárműadó településeknek való visszaadása. A szövetség egyes tagjai szerint a legnagyobb bajt a költségvetések bizonytalansága okozza.

„Várakozunk, és ez nagyon nehéz, hiszen február 15-ig kellett benyújtani a költségvetést. A költségvetés tárgyalása most kezdődik, és sajnos a bevételi oldal rengeteg bizonytalanságot takar. A kiadások nem. Szinte mindannyian egyetértettünk abban, és a tárgyalások előtt hosszadalmas megbeszélés jutottunk arra a következtetésre, hogy mindannyian meghúztuk a nadrágszíjat, és a kiadási oldalon a működési és fejlesztési terveket nagyon szigorúan néztük végig” - mondta Nyitrai Klára, Baja polgármestere.

Az egyeztetés részeként Janiczak Dávid polgármester a Területi Operatív Program keretében megvalósult projektek tekintetében is felszólalt. Ugyanis több település arra kényszerült, hogy a megítélt összegekre ráemelést kérjen. Ezt városunk eddig nem kapta meg, azonban Gulyás Gergely ígéretet tett a 380 milliós projekt 15 millió forintos kiegészítésére.

Kép forrása: internet.

Vissza