Harmadik hullám2021. február 19. (péntek) 19:00 - Híreknews/10091_0_300.jpgHazánkban is felszálló ágban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma a szakemberek szerint. Az új megbetegedések, valamint az aktív fertőzöttek száma egyaránt növekedésnek indult. Eközben a kínai vakcinához is megkapták a szükséges dokumentációt, a szükséges vizsgálatokat elvégezték, így a hatóságok hamarosan jóvá is hagyhatják a készítményt.

A járványhelyzetről és a védekezésről beszélt ma reggel a miniszterelnök a közrádióban. Orbán Viktor kifejtette, hogy a harmadik hullámban járunk, jelenleg verseny zajlik az oltások és a betegség terjedése között. Részletezte az oltási program tervezett adatait, ebből pedig kiderült, hogy április elejére a várakozások szerint már a 2,5 milliót is átlépi a beoltott személyek száma.

„Veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van már vakcina, tehát oltunk, másfelől megkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg már mindenki szabadulna is. És közben beesett a harmadik hullám. Tehát most két görbe fut versenyt egymással. Az egyik a vakcinák, beoltott emberek számának a görbéje, a másik pedig az újrafertőzésnek, a harmadik hullámnak a görbéje” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Az operatív törzs tájékoztatóján a tisztifőorvos is kiemelte, hogy hazánk immár egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszába lépett. Ezt mutatja az aktív fertőzöttek számának gyarapodása is. Az elmúlt huszonnégy órában 3093 pozitív esetet regisztráltak, száztíz ember életét követelte a megbetegedés. Kórházban 4024 beteget ápolnak, lélegeztetésre 352-en szorulnak. Megérkezett ugyanakkor a kínai Sinopharm vakcina dokumentációja, és lezajlottak a szükséges vizsgálatok is.

„Hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése. Ez azt hivatott igazolni, hogy a gyártói minősítésnek megfelelt a hatóság általi vizsgálat is. Mindennek eredményeként erről a mai napon értesítettük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet. Hiszen Magyarországon ez az egészségügyi hatóság engedélyezi a vakcinák és gyógyszerek felhasználását” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy minden engedélyezett oltóanyag alkalmas arra, hogy védelmet nyújtson a betegség végzetes szövődményeivel szemben. Az allergiás reakciók ritkák, az oltópontokon pedig mindenkit megfigyelés alatt tartanak a vakcina beadása után. A várandós nők számára viszont továbbra sem ajánlják egyik készítményt sem.

Kép forrása: internet.

Vissza