Kátyúzási munkálatok2021. február 19. (péntek) 19:00 - Városnews/10094_0_300.jpgKátyúzási munkálatok folynak városunkban. Ezúttal a mélyebb, veszélyesebb úthibák javítása zajlik. Ez egy ideiglenes helyreállítás, amely hideg aszfalttal történik. Az ózdiak ma is több helyen találkozhattak a munkálatokat végzőkkel, így például a Bibó István úton, a Szent István úton és a Bolyky Tamás úton is.

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása sem kímélte az utakat. Városunkban is több helyen találkozhatunk kisebb-nagyobb úthibákkal. A téli időszakban a burkolathibák kijavítására korlátozottan van lehetőség, ugyanis ilyenkor a melegaszfalt-keverő telepek nagyrészt zárva vannak.

„Rossz. Kerülgetni kell. Lassan és óvatosan kell közlekedni a városban és a városon kívül is” - mondta Torma Sándor.

„Nagyon ráfér. Minden egyes útszakasz tele van kátyúkkal, úgyhogy nagyon ráfért. Ideje volt” - hangsúlyozta Dobronovszkyné Knyaskó Anna.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a mélyebb, veszélyesebb kátyúk javításával foglalkoznak. Ez egy ideiglenes helyreállítás, amely hideg aszfalttal történik. A Gyár úton, a Piac úton, a Vas közben és a Petőfi úton is történtek már ilyen burkolatjavítási munkálatok. Ma pedig a Bibó István úton, a Szent István úton és a Bolyky Tamás úton folytatódtak a javítások.

„Először is kivágjuk a kátyúkat, utána hozunk ki hideg aszfaltot. Betöltjük és laptipróval lejártjuk. Röviden ennyi. Hoztunk öt tonna hideg aszfaltot, jelen pillanatban ez ameddig elég. Bízunk benne, hogy minél tovább tudjuk használni, és akkor a veszélyesebb kátyúk elhárításra kerülnek” - nyilatkozta Törtei László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény mélyépítési művezetője.

De nem csak a városi kezelésű utakkal vannak problémák. Folyamatosan végzi a javítási munkákat a Magyar Közút is, azonban az időjárás nem minden esetben tette ezt lehetővé. Ugyanis az elmúlt hetekben az ország több területén havazott, így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákra koncentráltak.

„Ózd térségében is csak ideiglenes, hideg aszfaltos javításokat tudunk végezni, ha száraz az időjárás és a hőmérséklet nulla fok feletti. A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség. Útellenőri szolgálatunk folyamatosan járja megyeszerte, így Ózd környezetében is a kezelésünkbe tartozó állami közutakat, a tőlük, illetve a társszervektől és a közlekedőktől kapott jelzések alapján, valamint az utak úthálózati szerepe alapján ütemezzük be a munkákat egész évben, és folyamatosan dolgozunk a burkolathibák javításán.” – válaszolta megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Idén a tervek szerint több mint 143 ezer tonna aszfalt felhasználásával végeznek javításokat a Magyar Közút mérnökségei a 32 ezer kilométeres országos hálózat érintett részein. Az autósoknak a jelenlegi időjárási helyzet miatt érdemes minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a kihelyezett sebességkorlátozásokat betartva vezetniük.

Vissza