Böjti eledel2021. február 22. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/10096_0_300.jpgNagyböjt alkalmából szenteltek kolibát a görögkatolikus templomban. A különleges, mézzel és aszalt gyümölcsökkel ízesített, gabonából készült édesség története Szent Tivadar nagyvértanúhoz kapcsolódik. Ferenc pápa buzdítása szerint a böjti időszak három legfontosabb pontja a böjt, az alamizsnaadás és az imádság.

A görögkatolikus egyház számára hétfőn, míg a római katolikusoknál hamvazószerdán kezdődött meg az idei nagyböjt. Az Ózdi Görögkatolikus Templomban ehhez kapcsolódóan tartottak a hétvégén Szent Liturgiát az egyházközség tagjai. Az istentisztelet részeként Bodnár Dániel parókus egy ilyenkor hagyományos ételt, a kolibát is megáldotta.

„Ferenc pápa buzdítást adott számunkra, amelyben azt mondta, hogy ebben a böjti időszakban a három legfontosabb dolog a keresztény embernek az életében a böjt, az alamizsnaadás és a harmadik pedig az imádság. Most ebben a szertartásban először az imádságnak voltunk részei, majd a böjtnek volt a része. Egy böjti eledelt, egy édes búzából, illetve aszalt gyümölcsből készült ételt szenteltünk meg, és adtunk oda a híveknek” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A koliba hagyománya mélyre nyúlik vissza, hiszen az első századokban a temetési szertartások végén ilyen böjti eledellel látták vendégül a gyászolókat. Akkor még csak az elmúlásról, mostani értelmezés szerint azonban az örök életről szól a szentelmény. A mézzel és aszalt gyümölcsökkel ízesített gabonát most is Szent Tivadar nagyvértanú napján szentelték meg.

Az esemény egyébként most is a görögkatolikusok közösségkovácsoló erejéről tanúskodott. Az étel hozzávalóit a hívek hozták és készítették el közösen, majd a liturgia végén együtt fogyasztották el, a maradékból pedig mindenki vihetett magával.

Vissza