Hétvégén oltottak (képgalériával)2021. február 22. (hétfő) 19:00 - Városnews/10097_0_300.jpgA három ózdi idősotthonban is lezajlott a koronavírus elleni, második körös oltás hétvégén. Az ÓTSZEGYII-hez tartozó Szent István úti, Bulcsú úti, és Szabolcs közi intézményegységekben összesen 54 dolgozó, és ellátott kapta meg a Pfizer készítményt. A Kormányhivatal a későbbiekben ad tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az intézményben mikor nyílik újra lehetőség a védőoltás beadására.

Múlt hét pénteken megtörtént a második körös oltás az ÓTSZEGYII-hez tartozó Átmeneti Szállás és az Éjjeli Menedékhely dolgozói, és ellátottai körében. Akkor a két egységben összesen tizennyolc fő kapta meg a második adag készítményt. Hétvégén az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény idősotthonaiban folytatódott a vakcinák beadása, amit az intézmény háziorvosa végzett el.

„Szombaton megtörténtek a második körös oltások a bentlakásos intézményeinkben. A három idősotthonban, a Bulcsú úton, a Szabolcs közben, illetve a Szent István úton. Ötvennégy dolgozó, illetve ellátott vett részt a második körös oltásban. Egy gondozottnál a háziorvos döntése alapján nem került sor a második körös oltásra. Ő volt az, aki az első körös oltás után rosszul lett, így a másodikat nem kaphatta meg” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Hétvégén a vakcinák beadása után sem a dolgozóknál, sem a bentlakóknál nem jelentkeztek mellékhatások. A Bulcsú úti egységben összesen tizennégyen vettek részt a második körös oltásban. Ebből tizenkét gondozott, és két dolgozó kapta meg a koronavírus elleni készítményt. Nagyobb nehézséget okoz azonban a bezártság, hiszen az itt élők a járvány miatt hónapok óta nem fogadhatnak látogatót. Ezen próbálnak segíteni az intézmény szakdolgozói, akik igyekeznek különféle programokat szervezni az időseknek. Természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett. Így például a farsangot is meg tudták tartani. Ezen kívül arra is gondot fordítanak, hogy az itt élők, ha nem is a korábban megszokott módon, de időnként láthassák szeretteiket.

„Szervezünk olyan látogatásokat, amikor az emeleten például egy mozgásában nem korlátozott lakó az ablakon kinézhet. Ilyenkor idejön a lánya, fia, unokája, és integetnek egymásnak, egy pár szót is tudnak váltani. Volt olyan fekvő lakónk, akit a terasz üvegajtajához már oda tudtunk tolni, és üvegajtón kívül a hozzátartozóval láthatták egymást. Azt gondolom, hogy ez sokat segít nekik” - emelte ki Elek Kinga, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Bulcsú úti Intézmény Egységének csoportvezető ápolója.

Az ablakon keresztül való találkozásokat is igyekeznek egyesével megszervezni. Ennek értelmében a délelőtt folyamán egy bentlakót, egy hozzátartozó látogathat meg. Az idősotthonok gondozotti létszámával kapcsolatban elmondható, hogy a hónapokig tartó tilalom után decembertől ismét lehetőség nyílt új gondozottak felvételére. A jövőbeni oltásokkal kapcsolatban az intézmény felmérte kik azok, akik igényelnék a vakcina beadását. Az adatokat továbbították a Kormányhivatalnak, ahonnan azt az információt kapták, hogy ennek időpontjáról a későbbiekben adnak majd tájékoztatást.


0097_0_t 0097_1_t 0097_2_t
Vissza