Emelkedő szakasz2021. február 23. (kedd) 19:00 - Híreknews/10101_0_300.jpgElfogadta az országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló jogszabályt. Ez azt jelenti, hogy akár újabb kilencven napig érvényben maradhatnak a veszélyhelyzettel összefüggő rendelkezések. A korlátozások ugyanakkor jelen állás szerint március elsejéig vannak hatályban.

Megszavazták a parlamentben a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek újbóli meghosszabbítását. A tervezetre a 133 kormánypárti képviselő szavazott igennel, az ellenzék nem támogatta a javaslatot. A döntésről az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese is beszámolt a mai tájékoztatón.

„Megszavazta az országgyűlés hétfőn a koronavírus világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény elfogadásával az országgyűlés megteremtette a jogi lehetőséget a kormány számára a további hatékony védekezés végrehajtására” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Azt pedig már a közigazgatásért felelős államtitkár mondta el, hogy a kínai Sinpoharm vakcinát ma reggel kezdték kiszállítani a fővárosból a kormányhivatalokba. A háziorvosok onnan kapják majd meg az oltóanyagokat, így mostantól öt különféle készítménnyel zajlik az immunizálás.

„Miután 275 ezer oltásra elég oltóanyag elosztásáról beszélünk, most először minden háziorvosnak jut a vakcinából. Átlagosan praxisonként 55 embert tudnak beoltani. A kínai vakcinával még mindig a regisztrált legidősebbek oltását kérjük a háziorvosoktól, hiszen ez egy olyan, könnyen kezelhető vakcina, amelyet akár az otthonukat elhagyni nem képes idősek esetében otthonukban történő beoltással is el lehet végezni az oltást” - nyilatkozta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az elmúlt huszonnégy órában újabb 1628 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzés jelenlétét. 4582 főt ápolnak kórházban, lélegeztetésre 396-an szorulnak, miközben elhunyt 103 beteg. Folyamatosan növekszik ugyanakkor a gyógyultak száma is. A tisztifőorvos arra figyelmeztet, hogy felszálló ágban van a harmadik hullám, ami részben a különböző mutációknak tudható be.

„Nagy az egyéni felelősségünk is. Erre ismételten fel kell hívnom a figyelmet. Ha betegen valaki közösségbe megy, akkor most esetleg az angol mutánssal megfertőződve sokkal több embert veszélyeztet a környezetében, mint a koronavírus-járvány első hullámában. Nagyon sokszor enyhék a tünetek, akár csak egy orrdugulás, náthásság, vagy csak ízlelés- és szaglásvesztés jelzi azt, hogy esetleg megfertőződhettünk” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Fontos, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával nem jár együtt automatikusan a korlátozások időtartamának növelése. Jelen állás szerint továbbra is március elsejéig vannak hatályban a rendelkezések, ezek sorsáról később döntenek majd.

Kép forrása: internet.

Vissza