Győztes Bárány (képgalériával)2021. február 23. (kedd) 19:00 - Híreknews/10103_0_300.jpgIfjúsági Fejlesztőház felújításához kér segítséget egy ózdi szervezet. A Győztes Bárány Közösség közel hat éve van jelen városunkban és foglalkozik ózdi, mélyszegényben élő gyerekekkel. A csapat egy olyan teret szeretne kialakítani az Ív úton, ahol a gyerekek lelki és pályaválasztási mentorálás mellett különböző műhelyeken és foglalkozásokon vehetnek részt.

A Győztes Bárány Közösség közel hat éve foglalkozik ózdi, mélyszegényben élő gyerekekkel a Nyitott Ajtók Misszió segítségével. A helyi szerveződés célja, hogy a városban élő roma családokat és fiatalokat összefogják, illetve számukra fejlesztéseket tartsanak. A csoport tavaly hozzájutott egy épülethez Mischinger Ferenc plébános segítségével az Ív úti plébánia mellett. Ezt egy Ifjúsági Fejlesztőházként szeretnék üzemeltetni, ahol a gyerekek biztonságban és melegben tanulhatnak. A ház azonban felújításra szorult, mivel elavult volt a fűtése és a vizesblokkja is. Ezek mára már elkészültek, azonban további fejlesztéseket is szeretnének a szervezet tagjai.

„Olyan részeket is szeretnénk kialakítani, ahol együtt tanulhatunk a gyerekekkel, ahol foglalkozásokat tarthatunk, úgyhogy igazából szeretnénk egy ilyen közösségi házat, fejlesztő házat, napközit létrehozni, ahol tudnak a gyerekek iskola és óvoda után délutánonként is lenni” - mondta Szabó Rita, közösségi koordinátor és adományszervező.

Az Ifjúsági Fejlesztőházban a lelki és pályaválasztási mentorálás mellett szeretnének különböző műhelyeket kialakítani és sportolási lehetőséget kínálni. Emellett a családi életre, háztartási és pénzügyi ismeretekre, számítástechnikai képességre, hitéletre nevelni a gyerekeket. A közösségépítésen kívül pedig a játékos fejlesztés is célja a projektnek. Az épületben jelenleg is folynak foglalkozások, többek között az ózdi születésű Berki Tamás tartja a gyerekeknek. A pasztorációs munkatárs elmondta, hogy már egy generációt sikeresen kineveltek ennek a rendszernek a segítségével.

„Van egy egészen kisebb serdülő korosztály és van egy nagyobb tini korosztályunk, akiket tulajdonképpen szeretnénk motiválni az életre. Amit át akarunk adni nekik a legfontosabb az, hogy a tinédzser gyerek hitben nőjön fel. Egészen kiskorától kapjon egy olyan lelki töltetet, ami az élete során, ha nehézségek érik, akkor tovább tudja őt vinni azon” - fogalmazott Berki Tamás, pasztorációs munkatárs.
 
Az épület fejlesztésére elsőként közel egy millió forintra van szüksége a csoportnak, amelynek 90 százaléka már összegyűlt. Emellett azonban várják a további adományokat is, amivel a rezsit és további felújításokat is tudják fizetni. Az étkeztetést is szeretnék megoldani. A csapatot többféleképpen is lehet támogatni a Metropolita Egyesületen, vagy az adjukössze.hu weboldalon keresztül. Információt pedig a közösség e-mail címén (gyoztesbarany@gmail.com) lehet kérni.


0103_0_t 0103_1_t 0103_2_t 0103_3_t
Vissza