Sinopharmmal oltanak (képgalériával)2021. február 24. (szerda) 19:00 - Híreknews/10104_0_300.jpgMától már a kínai vakcinával is oltanak a háziorvosok, így jelenleg öt különböző készítmény van használatban. A hangonyi praxisba például mintegy ötven adag érkezett, ezeket már a délelőtt folyamán meg is kapták a páciensek. Az oltási hajlandóság igen jónak bizonyult, főleg az idősebbek körében.

Egymás után érkeztek a betegek dr. Sahin Fawaz hangonyi rendelőjébe. Ők azért keresték fel háziorvosukat, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltás első adagját. Az oltás ma már a kínai Sinopharm vakcinával zajlott. Ebből mintegy 275 ezer ember védettségére elegendő érkezett hazánkba, a kormányhivatalokon keresztül minden háziorvosi praxisba jutott a készítményből.

„A mai napon kaptunk 55 vakcinát, a Sinopharm készítményét. Szervezetten jönnek a betegek, nagyon jó az oltási kedv, bátorítják egymást. Beadtuk eddig 50 betegnek itt a rendelőben. Előtte természetesen volt vizsgálat. Kizártuk az érzékenységet, várakoztattuk őket fél óráig, de mellékhatás, reakció nem jelentkezett. Van még hátra néhány fekvőbeteg, akik nem tudnak eljönni a rendelőbe” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A körültekintő előkészületek után maga az oltás csupán néhány percet vett igénybe. A Sinopharm oltóanyagot a 18 év fölöttiek kaphatják meg, felső korhatár nélkül, de első körben a regisztrált időseket oltják vele. A háziorvosok értesítik a pácienseket az védőoltás beadásának pontos időpontjáról és helyszínéről.

„Nincs más lehetőség arra, hogy védekezzünk a járvány terjedése ellen, és nem is volt kérdés számomra, hogy ezt meg kell tenni. Ez a minimum a magunk és mások érdekében is. Ezért jöttem el az elsők között, és inkább mindenkit erre beszélek rá, hogy ezt semmiképpen ne hagyja ki, és ne kockáztassa saját és mások egészségét. Gyorsan ment, zavartalan volt, problémamentes. Nem kell ettől ennyire tartani. Inkább a következményektől, ha esetleg valaki kihagyja, az milyen veszélyeket fog hordozni” - nyilatkozta Kerek Tibor.

A főorvos tapasztalatai szerint az ő praxisában számottevő mellékhatások eddig nem jelentkeztek senkinél. Legfeljebb némi bőrpír, esetleg hőemelkedés vagy láz fordult elő. A Sinopharm vakcina esetében is huszonnyolc napos várakozás szükséges a második körös oltást megelőzően. A többi készítményhez hasonlóan ezt sem kaphatják meg várandós vagy szoptató kismamák, akut lázas betegek, vagy olyanok, akik allergiásak valamely összetevőre.


0104_0_t 0104_1_t 0104_2_t 0104_3_t
0104_4_t 0104_5_t 0104_6_t 0104_7_t
0104_8_t
Vissza