Szigorúbb szabályok2021. február 24. (szerda) 19:00 - Városnews/10105_0_300.jpgSoha nem látott mértékű a koronavírus-járvány felfutása. A nemrég megkezdődött harmadik hullám veszélyesebbnek tűnik a különböző mutánsok miatt. Ennek hatására az Almási Balogh Pál Kórházban érvényben lévő látogatási tilalmat még tovább szigorították. Kivételt csak törvényben meghatározott esetek jelentenek. Az intézményben egyébként folyamatosan oltanak.

Ahogyan az Operatív Törzs tájékoztatóján is bejelentették, megkezdődött hazánkban a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A tegnapi beszámolón szó esett arról, hogy a fertőzés új szakasza veszélyesebb, a megbetegedés könnyebben terjed. Ez feltehetőleg a különböző mutánsok miatt van, mint például a brit, dél-afrikai vagy a cseh vírusvariáns.

„Látjuk azt, hogy bizonyos mértékig súlyosabban zajlik a harmadik hullámban megbetegedettek a megbetegedése, maga a fertőzés, hiszen emelkedik a kórházakban ápoltak száma. 4582 főt ápolnak ma koronavírus-fertőzés miatt fekvőbeteg intézményeinkben, és sajnos 396 fő szorul lélegeztetésre” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója szerint is veszélyesebb a harmadik hullám a statisztikákat látva. Nagyobb számban okoz megbetegedést a fiatalok körében, és több tünete is van. Ennek hatására az eddig is érvényben lévő látogatási tilalmat tovább szigorították. Mostantól csakis a törvényben meghatározott esetek jelentenek kivételt.

„A legjobb védekezés kizárólag a védőoltások lakosság körében minél gyorsabb elterjesztése, az úgynevezett nyájimmunitás elérése, de nem a betegség elkapása, hanem a védőoltás révén. Erre ma Magyarországon az összes forgalomba helyezett védőoltás alkalmas” - nyilatkozta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A kórházban kiskorú beteg mellett az egyik szülő vagy törvényes képviselő tartózkodhat, míg szülésnél a kismamák által kijelölt személy lehet jelen. Súlyos, vagy életveszélyes állapotú beteget egy hozzátartozó látogathat, illetve megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás is. Ügyintézés céljából a pathológiára csak a legközelebbi hozzátartozó, idős esetében plusz egy fő érkezhet. Emellett persze mindenkinek be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, illetve az intézmény házirendjét. Rendkívüli látogatási engedélyt pedig az igazgatóságon lehet kérni.

Az ózdi kórházban egyébként folyamatosan zajlik az ellenanyagok beadása a kijelölt oltópontokon. Jelenleg naponta több mint 100 ember kapja meg a vakcinákat, de pár nap múlva több mint 500 embert várnak két turnusban. A napokban az Almási Balogh Pál Kórház területén a gépjárműforgalom is megnövekedett az oltópontra érkező páciensek miatt. Emellett folyamatos a betegszállítás és az általános ellátásokat is többen veszik igénybe. Ezért aki csak teheti, próbálja szabadon hagyni az épülethez közeli parkolókat.

Vissza