Ködös közlekedés2021. február 25. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/10108_0_300.jpgFontos a nagyobb odafigyelés a ködös reggeleken. A párás időjárás nagyban kihat a közlekedésre, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is óvatosságra int. Lényeges a látni és látszani elv betartása. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint szombaton hidegfront érkezik, azonban azt követően újra visszatér a ködös időjárás térségünkbe.

Elmondható, hogy már több napja ködös, párás időre ébredünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere szerint főként Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, és a Bükk előterében jellemző ez az időjárás. A meteorológus azonban azt mondja, hamarosan egy másik front is érkezik.

„Időjárás-változás majd szombaton lesz, akkor igazából a ködöt már el lehet felejteni. Egy hidegfront érkezik, emiatt azonban jóval több lesz a felhő, és szombaton a nap első felében még csapadékra is lehet számítani. Ez eső formájában érkezik, illetve a hegyekben hózápor formájában” - mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakember hozzátette, hogy a hidegfront után újra visszaesik a hőmérséklet, és visszatérnek a szárazabb, ködös reggelek. Az ilyen időjárási viszonyok a közlekedésre is nagyban kihatnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint sem árt a fokozott figyelem és az óvatosság.

„Alattomos ez a köd, nemcsak a látási viszonyokat csökkenti, nehezíti meg, hanem lecsapódva az úttestre csúszóssá válik az úttest, illetve bár most már egész tavaszias időjárás van napközben, de az éjszakai, hajnali órákban ez a vékony páraréteg ráfagyhat az úttestre, és bizony csúszóssá válik. Továbbra is felhívjuk a figyelmet, hogy főleg az autóval közlekedők tartsanak nagyobb követési távolságot, főleg a reggeli, párás időszakban” - hangsúlyozta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Fontos, hogy ebben az időszakban szakaszosan fékezzünk, csúszás esetén pedig ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatokat. Érdemes odafigyelni a gépjárművünk műszaki állapotára, világító berendezéseire, valamint betartani a látni és látszani elvet az utakon.

Kép forrása: internet.

Vissza