Marad a szigor2021. február 25. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10109_0_300.jpgÉrvényben maradnak a korlátozó intézkedések március tizenötödikéig. Az erről szóló döntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a következő hetekben minden előrejelzés szerint a számok emelkedése várható, a szakemberek egyértelműen ellenzik az enyhítéseket.

A járványügyi adatokat és a korlátozásokat értékelte a kormány tegnapi ülésén. Ezek alapján egyértelmű, hogy a harmadik hullám elérte Magyarországot, ahogyan arra az előző napokban már a tisztifőorvos is többször felhívta a figyelmet. Az előrejelzések szerint a következő egy-két hétben a számok romlani fognak, egyes elemzések szerint akár drámai mértékben is. Ebben a különféle mutánsok megjelenése is szerepet játszik, mivel ezek a vírusvariánsok gyorsabban terjednek.

„Minden előrejelzés azt mutatja, hogy a következő két hét kifejezetten nehéz lesz. Ebben a helyzetben tehát mind a járványügyi szakértők, mind az operatív törzs tagjai azt javasolták a kormánynak, hogy a korlátozásokat hosszabbítsuk meg, és tartsuk fenn. Ennek megfelelő döntést hozott tegnapi ülésén a kormány, március 15-ig a jelenlegi szabályokat változatlan formában fenntartja” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter szerint az oltások tömegesség válásával jó esély van arra, hogy a korlátozások utolsó szakaszában vagyunk. Viszont az elmúlt huszonnégy órában 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, és megugrott a kórházban ápolt betegek száma is, jelenleg 4836-an fekszenek a hazai intézményekben, közülük 411-en szorulnak lélegeztetésre. A járvány 120 ember életét követelte az elmúlt napon. Eközben az oltottak száma átlépte a félmilliót, a vakcinára regisztráltaké megközelítette a két és fél milliót.

„Ezt a felmenő szakaszt, ezt az emelkedést csakis úgy tudjuk megtörni és mérsékelni,  ha az egyéni és csoportos közösségi védelmünket is nagy mértékben fokozzuk. Ehhez nagyon jó eszköz, és azt kell, hogy mondjam, a higiénés szabályok betartása mellett a legfontosabb specifikus eszköz a védőoltások felvétele. Gőzerővel zajlik Magyarországon a védőoltások beadása, éppen azért, hogy a harmadik hullám felmenő szakaszát megtörjük” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A döntések értelmében tehát továbbra is érvényben marad az este nyolc és reggel öt óra közötti időszakra vonatkozó kijárási tilalom, a maszkviselési kötelezettség, a rendezvénytilalom. Tilos a gyülekezés, a szállodák csak üzleti vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak, az éttermek kizárólag elvitelre dolgozhatnak. A szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik.

Kép forrása: internet.

Vissza