Támogatást nyertek (képgalériával)2021. február 26. (péntek) 19:00 - Fejlesztésnews/10114_0_300.jpgGyermeklélegeztető ballonokkal bővült az Ózdi Mentőállomás eszköztára. A hat darab életmentő berendezés összesen félmillió forintba került. Az összeghez pályázati úton jutottak hozzá az egyik hazai pénzintézet Gyógyvarázs elnevezésű programjának köszönhetően.

A koronavírus-járvány az egészségügy területén is változásokat eredményezett, a jövőben pedig még több átalakulást követel. A K&H gyógyvarázs programja ezért az idén 17. alkalommal meghirdetett műszerbeszerzési pályázatát ehhez igazította. Online felületen nyújthattak be támogatási kérelmet többek között a kórházak, mentőállomások, gyermekmentő alapítványok.
 
„Több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A program keretében olyan intézmények, szervezetek pályázhatnak, akik a gyermekmentésben vesznek részt. A gyermek mentéshez, gyógyításhoz szükséges eszközöket tudják így beszerezni a pályázaton keresztül. Nagy örömömre szolgál, hogy az elmúlt tíz évben Ózdra több millió forintnyi pályázati pénz érkezett a mentőkhöz és az ózdi kórház gyermekosztályára” - mondta Galambosiné Vince Zsuzsanna, a K&H Bank ózdi területi pontjának vezetője.

A bankfiók helyi vezetője elmondta, hogy az egyszázalékos adófelajánlásokkal dolgozóik is aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy alapítványukba minél több pénz kerüljön. Ezáltal pedig többet tudnak kiosztani is. Az Ózdi Mentőállomás ezt a lehetőséget használta ki, és félmillió forinttal gazdagodtak.

„Ez, ami a kezemben vagy egy gyermek-lélegeztető ballon, amely nagyon nagy hiány volt. Így most sikerül a kocsikba ezeket betenni, hat darabot sikerült beszereznünk. Illetve még szeretnénk két autóba betegőrző monitort beszerezni, viszont most ezt nem finanszírozta a pályázat kiírója. Így azokat levonták, de ennek is nagyon örülünk, hogy ez a hat darab be fog kerülni a kocsinkba. Ezzel gyakorlatilag, ami eddig hibádzott, az most ezzel pótlódik” - nyilatkozta Dovala Attila, a Mentők a Mentésért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az eszköz 250 milliliter űrtartalmú, szemben a felnőtteknél használttal, amely 1250 milliliteres. Ha túl nagy nyomást fejtenek ki rá, akkor egy szelep automatikusan kinyit, és ott el tud távozni a felesleges levegő.

„A gyermek tüdeje sokkal kisebb ugye. Kevesebb oxigént, vagy levegőt kell bejuttatni egy lélegeztetés alkalmával. Könnyen túl lehet fújni a tüdejüket, aztán sérülést okozhatunk vele. Ezzel nem tudunk túl sok levegőt bejuttatni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében van egy szelep rajta, hogy ha nagy nyomású levegőt fújnánk be, akkor ez kinyit” - emelte ki Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Az Ózdi Mentőállomás dolgozói gyakran felmérik készleteiket. Arra törekszenek, hogy a sérült, vagy esetleg elhasználódott eszközöket mielőbb pótolni tudják. Anyagi forrásaik viszont korlátozottak, ezért is figyelik mindig a pályázatokat. Egy másik hasonló lehetőségnek köszönhetően áprilisban számítógépet is tudnak vásárolni.


0114_0_t 0114_1_t 0114_2_t 0114_3_t
0114_4_t 0114_5_tVissza