2700 tojás (képgalériával)2021. március 1. (hétfő) 19:00 - Városnews/10118_0_300.jpgKözel háromezer tojással díszítettek fát Szennán. A tojásfadíszítést hagyományteremtő szándékkal hozták létre 2019-ben. A dekorációk számának jelentése is van és évről évre többet készítenek. A városrész kezdeményezéséhez már az uraji és susai lakosok is csatlakoztak. A lényeg pedig az egyediség mellett, hogy mosolyt csal az arra járó emberek arcára.

Pöttyös, csíkos, tollas, nemzeti színű, cérnával körbetekert. A tojásfadíszítés ötlete még 2019-ben született meg Szennán, hagyományteremtő szándékkal. Azóta folyamatosan feldíszítik a Közösségi Ház udvarán álló fát, amelyre évről évre több tojás kerül fel, a számoknak pedig jelentése is van.

„Egy netes képet találtak három évvel ezelőtt anyukámék, és ők kitalálták, hogy Szennának is kell egy ilyen tojásfa. Az első évben 500 darab volt rajta, annyit sikerült összegyűjteni hirtelen felindulásból, a következő évben megvolt az 1500, ami Szenna lakosainak száma, idén megvan 2700, ami a teljes választókörzet lakossága. A következő évben pedig 3600 a cél” - mondta Enyedyné Tóth Beatrix.

Tavaly ilyenkor a tojásfa díszeit az uraji, susai és szennai lakosok közösen gyűjtötték és dekorálták. Idén a járványügyi helyzet miatt csak az ötletgazda családja végezte ezt a munkát. A többi városrész lakói azonban amiben csak tudtak, most is segédkeztek.

„Ez 2019-ben indult Szenna részéről. Editke volt az ötletgazda és ő szólt, hogy nem-e csatlakoztunk, még egy névre szóló tojás is készült neki. Hoztunk ki tojásokat, pakoltuk fel urajiak, susaiak, természetesen a szennaiakkal karöltve, és ez szerintem már afféle hagyomány, bár még kis idővel rendelkezik, és nem szabad abbahagyni, mert minden ami jó, főleg a pandémia idején, legalább egy kicsit motiválja az embereket arra, hogy fessék otthon a tojást, és hozzák el” - emelte ki Scitovszky Nikoletta.

A szervezők szerint egyébként azért fontosak az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, mivel amellett, hogy egyedülálló és dekoratív, mosolyt csal az arra járó emberek arcára.


0118_0_t 0118_1_t 0118_2_t 0118_3_t
Vissza