Szigor a határon2021. március 2. (kedd) 19:00 - Híreknews/10120_0_300.jpgMegjelent az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet. A koronavírus-járvány harmadik hullámának felfutása miatt szigorúan szabályozzák, mely esetek járnak karanténkötelezettséggel. Eközben folyamatosan növekszik az új fertőzöttek száma, és a szakemberek szerint sok esetben felgyorsul a betegség lefolyása is.

Az oltási terv módosításait részletezte a területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. Ahogy arról már beszámoltunk, két vakcina, az AstraZeneca és a Pfizer-Biontech esetében is kitolják a második adag időpontját. A Szputnyik-V és a Sinopharm készítményeket nem érinti a változás.

„Eltoltuk a Pfizer és az AstraZeneca vakcinák második oltását. A Pfizertől az eddigi 21 nap helyett 35 napos, az AstraZenecánál az eddigi négy hét helyett 12 hét különbséggel kerül majd beadásra a vakcina. Erről országos tisztifőorvos asszony szólt már, de úgy gondoljuk, több alkalommal is érdemes ezt elmondani, hiszen ezzel tudjuk elérni azt, hogy fel tudjuk gyorsítani az első oltások beadási ütemét” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A harmadik hullám felfutása miatt a határokon is szigorúbb szabályok léptek életbe. Erről korábban a miniszterelnök is beszélt. Már megjelent maga a rendelet is, amelyből kiderül, hogy alapesetben hatósági házi karanténba kerülnek azok, akik külföldről térnek haza. Vannak viszont olyan országok, ahová üzleti céllal továbbra is lehet utazni.

„A rendelkezés alól kivételt képez, amennyiben a gazdasági, illetve üzleti célú kiutazás célországa az Európai Unió tagállama, vagy tagjelölt állama, az Európai Gazdasági Térség tagállama, vagy nemzetközi szerződés alapján azonos jogállású tagállam. Illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, és a hazautazáskor a magyar állampolgár a gazdasági, illetve üzleti célú utazás tényét igazolja” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A további engedélyezett országok listájára felkerült még az Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Dél-Korea, Oroszország, Szingapúr, Törökország és Ukrajna. A járványügyi adatok alakulásáról az országos tisztifőorvos számolt be, aki rámutatott arra is, hogy gyorsabb lefolyású megbetegedéseket tapasztalnak.

„Korábban azt mondtuk, hogy a fertőzések felfutásának számát tulajdonképpen az elhunytak magas száma 3-4 héttel követi. Most azt látjuk, hogy sajnos szinte párhuzamosan futnak felfelé ezek a számok” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában 2764 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban már több mint hatezer beteget ápolnak, közülük 581-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Elhunytak 130-an. Megyénkben a 25 ezret közelíti a járvány kezdete óta igazolt pozitív esetek száma.

Kép forrása: internet.

Vissza