Digitális oktatás2021. március 11. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/10150_0_300.jpgA kezdeti fennakadások után már zavartalanul folyik a digitális oktatás az általános iskolákban. Az intézmények hétfőtől álltak át erre a munkarendre, míg a középiskolások már november óta interneten tartják a kapcsolatot tanáraikkal. Bár eleinte még voltak problémák a Kréta-rendszerrel, ezek többsége mára már elhárult.

Már digitális oktatás folyik az általános iskolákban is. A tavalyihoz képest a mostani átállás könnyebbnek bizonyult. A Bolyky Tamás Általános Iskolában egy etikai kódexet is készítettek, amely azt tartalmazza, hogy a pedagógusok, a szülők és a tanulók részéről mik az elvárások ilyenkor.

„Az órák órarend szerint beosztva mennek, és a kollégák különféle módszerekkel, amit a gyerekek tudnak, óráról órára beosztva csinálják a dolgukat. Főleg azokra a tantárgyakra megyünk, amik a fő tantárgyak, amik inkább húzósabbak, tanulósabbak, hogy abba ne maradjanak le a gyerekek. A testnevelést, és ilyeneket próbáljuk egy kicsit lazábbra venni” - mondta Kovács Ottó, a Bolyky Tamás Általános Iskola intézményvezetője.

A pedagógiai programban a tanév elején megjelenítették a tavaly sikeresnek bizonyult módszereket arra az esetre, ha a digitális átállásra újra szükség lesz. Azoknak a tanulóknak, akiknek nincs megfelelő eszközük, tudnak kiadni okostelefonokat, amit a tankerülettől kaptak. Ezek a készülékek internet-hozzáféréssel is el vannak látva. Akiknek viszont nincs otthon internet, lehetőségük van a kinyomtatott feladatokat átvenni hetente egyszer az iskolában, majd a diákok vagy a szülők kitöltve visszavihetik azokat az intézménybe.

„A mai nap és a tegnapi nap nagyon komolyan vették ezt a tanárok, vagyis elkezdték az online órákat, a beadandókat. Kérték az órai munkát, amit küldtek. Így, ennyi idő elteltével sokkal nehezebbnek látom ezt a fajta oktatást, mint a rendeset” - nyilatkozta Török Gábor, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Az online órán minden diáknak le van némítva a mikrofonja, ki van kapcsolva a kamerája, csak akkor kell válaszolnia, amikor a pedagógus kérdez. Ekkor a tanuló kikapcsolja a némítást, bekapcsolja a kamerát, így van lehetősége beszélni a pedagógussal. A dolgozatokat egy kollaborációs térbe tehetik fel a tanárok, akik a megoldást egy adott időpontra kérik vissza. Az általános iskolák nyitása várhatóan egy hónap múlva történhet meg.

Vissza