Plexi fallal2021. március 24. (szerda) 19:00 - Városnews/10166_0_300.jpgÚjra találkozhatnak az idősotthonokban élők a hozzátartozóikkal. Jelenleg is érvényben van a látogatási tilalom, de egyéb alternatív módon próbálják a kapcsolattartást biztosítani az ellátottak és a szeretteik között. Egy plexi fallal elválasztva bonyolítható le a kapcsolattartás a bentlakók és rokonaik között.

November óta nem látogathatták hozzátartozóik az idősotthonokban lakókat. Erre csak telefonon, és online volt lehetőségük. Az újonnan bevezetett szabályok lehetővé teszik, hogy közvetlenebb módon tarthassák a kapcsolatot a rokonokkal. Egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jóváhagyott és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott dokumentumba foglalták a látogatással kapcsolatos szabályokat. Ezek, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi, Gyermekjóléti Integrált Intézmény egységeire is vonatkoznak.

„Mind a három intézményünkbe bemehetnek a hozzátartozók, egy külön erre a célra elkülönített helyiségbe, ahol plexi fallal elválasztva bonyolódhat le a kapcsolattartás az ellátott és a hozzátartozó között. Természetesen a járványügyi szabályokat szigorúan betartva. Nyilatkozni kell a hozzátartozónak az egészségügyi állapotáról, arról hogy covid érintettsége nem volt, hogy nincs jelenleg tünete. Lázmérés zajlik, fertőtlenítés. Látogatói köpenyt kell felvenniük, természetesen kesztyűt, maszkot viselniük kell a látogatás teljes időtartama alatt” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi, Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A Szent István úti, a Szabolcs közi, és a Bulcsú úti otthonba is előre be kell jelentkezni telefonon, hogyha meglátogatnánk szeretteinket. Kedden és csütörtökön délelőtt lehet ezt megtenni 10:00 és 11:30 között. Az intézménybe egyszerre csak egy ellátotthoz érkezhet maximum két fő, és a látogatási idő 30 perc lehet, utána el kell hagyni az otthont. A bent élőkre hatalmas terhet rótt, hogy nem tudtak találkozni szeretteikkel.

„Nagy örömmel fogadtam, és nagyon örülök is neki, hogy tudok a hozzátartozóimmal beszélni. És nem máson keresztül, hanem ablakon keresztül tudok velük beszélni” - nyilatkozta Mihály Gézáné.

Csomagot is be lehet vinni az időseknek, melynek átadására kéthetente csütörtöki napon van lehetőség, az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett. Karanténban lévő lakó viszont nem látogatható. Mindaddig tudják ezt a lehetőséget biztosítani, amíg nincs fertőzés az otthonokban. Arra kérik a hozzátartozókat, hogy tartsák be a szabályokat.

Vissza