Nyitási tervek2021. március 25. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10167_0_300.jpgLegkorábban április tizenkettedikén nyithatnak az iskolák. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a beoltottak száma elérje a 2,5 millió főt. A nyitást megelőzően önkéntes alapon beoltják majd a tanárokat és óvodapedagógusokat. A Kereskedelmi és Iparkamara változásokat javasolt a kormánynak az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban.

A szerdai kormánydöntésekről és a járványhelyzet alakulásáról számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Hazánkban az elmúlt huszonnégy órában 9637 főnél mutatták ki a fertőzést, ezzel a 196 ezret is átlépte az aktív esetek száma. Kórházban 11760 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1467-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a tegnapi kormányülésen már a nyitás lehetőségeiről is szó esett.

„A kormány a tegnapi ülésén arról döntött, hogy ha a 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák. Ez vonatkozik a középiskolákra is, az óvodákra is. A mostani számítások szerint ez azt jelenti, hogy legkorábban április 12-én tudunk nyitni, vagy pedig április 19-én. Még egyszer mondom, körülbelül egy hét felkészülési időre van szükség” - hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A nyitást megelőzően egyébként a tervek szerint be fogják oltani a tanárokat és óvodapedagógusokat. Ez önkéntes alapon zajlik majd, a részleteket a következő napokban dolgozzák ki. Aki szeretné megkapni a vakcinát, de még nem regisztrált, továbbra is megteheti az erre a célra kialakított online felületen. Eközben a Kereskedelmi és Iparkamara az üzletek és szolgáltatások nyitvatartására vonatkozó javaslatokat tett a kormánynak. Ezek mindenképpen változást eredményeznének a jelenlegi helyzethez képest.

„Olyan szabályok elfogadását javasolják, amelyek minden üzletre és minden szolgáltatásra azonos elvek mentén vonatkoznak. Ez azt jelentené, hogy minden üzlethelyiségben, szolgáltatási térben tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhat. A kormány arra kérte az operatív törzset, hogy vizsgálja meg ezeknek a szabályozásoknak az életszerűségét és a bevezethetőségét” - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az operatív törzs egyébként a péntek reggeli ülésen hozhat majd további döntéseket. Ezekről a tanácskozást követően Orbán Viktor miniszterelnök számol be. A korábbi ígéretek szerint egyebek mellett a húsvéti ünnepek idejére vonatkozó szabályozásokat is ekkor ismertethetik majd.

Kép forrása: internet.

Vissza