Leterhelt rendszer (képgalériával)2021. március 25. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10170_0_300.jpg„Rettenetes a helyzet” - így fogalmazott ma dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A helyi intézményben a szakorvoshiány is folyamatos problémát jelent. Többen nem írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, de volt olyan is, aki máshol kapott jobb ajánlatot. Emellett a saját dolgozóikat is nélkülözniük kell a covid miatt.

A koronavírus-járvány rendkívül nagy feladatot ró az egészségügyi rendszerre, és ez Ózdon is érezteti hatását. A növekvő esetszámok miatt múlt héten az Almási Balogh Pál Kórházban is szigorítások léptek életbe. Szüneteltetik az előjegyzéssel működő járóbeteg-ellátásokat, és a szakrendeléseken is csak sürgős eseteket fogadnak. Ugyanis az ezeken a területeken dolgozó szakembereket át kellett csoportosítaniuk. Tovább ront a helyzeten, hogy a háziorvosi rendszerben is problémák vannak. A 32 körzet jelentős hányada üres.

Tegnap mintegy negyven fő jelent meg a sürgősségi ambulancián különböző panaszokkal, ebből 17 főt már nem engedtek haza, szinte mindegyiküknek oxigént kellett adni. Többeknek tüdőgyulladásuk volt. Az intézményben egyébként 27 lélegeztetőgéppel rendelkeznek.

„Hogy számokat érzékeltessek, az ózdi kórház körülbelül százötven covidos beteget kell, hogy ellásson, és ezen felül még 17 intenzíves covidos lélegeztetett beteget. Nyilván ugyanazzal a létszámmal, mint amennyivel az egyébként hét ágyas intenzív osztályunkat kellett működtetni. Ezért nagyon jelentős belső átszervezésre van szükségünk. A munkaerőt folyamatosan vezényelnünk kell házon belül, folyamatosan optimálisan kell kihasználni. Ráadásul minket sem kímél a járvány” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Közöttük vannak olyanok is, akik már másodjára estek bele a betegségbe. A főigazgató elmondta, hogy emellett további személyi gondokkal is küzdenek. A fül-orr-gégész szakorvos egy fővárosi magánklinikáról kapott olyan ajánlatot, ami miatt elhagyta a várost. A nemrég nagy port kavart új egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó szerződést pedig egy kardiológus és két aneszteziológus sem írta alá.

„Rettenetes a helyzet, naponta áramlanak be a betegek. Azokat a felvételeket kellene elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz intézettel kapcsolatban láttunk. Ezt éljük meg nap mint nap, és irtózatos terhelést ró a dolgozókra, mind fizikálisan, mind pedig szellemileg. A normális egykapus sürgősségi ellátásunk helyett, most hármat kell, hogy működtessünk” - emelte ki dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Dr. Bélteczki János abban bízik, hogy mielőbb vége lesz ennek a helyzetnek, és folytathatják az építkezést tovább. Amely törekvés elsősorban a szakorvos hiány pótlására irányulna. Jelenleg azonban minden erejüket ebbe a harcba teszik bele. Az oltás beadatását nagyon fontosnak tartja. Úgy fogalmazott, hogy egy néma gyilkossal állnak szemben, ami ellen csak ez lehet a megoldás. Az elmúlt időszakban több ezer ember kaphatta meg a vakcina valamely fajtáját általuk.


0170_0_t 0170_1_t
Vissza