Változó szabályok2021. március 26. (péntek) 19:00 - Híreknews/10174_0_300.jpgMódosítja az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályokat a kormány, a tervek szerint négyzetméter alapú korlátozások jöhetnek a boltokban. Az iskolák várhatóan április tizenkilencedikén nyitnak újra, de addig az intézmények dolgozóit önkéntes alapon beoltanák. Minderről a miniszterelnök beszélt ma a közrádióban.

Még nem értük el a harmadik hullám tetőzését, és azt sem tudni, hogyan alakul ezt követően a járványgörbe. Elképzelhető hosszú járványplató, de akár az esetszámok gyors csökkenése is. Az egyetlen eszköz a védekezésre a védőoltás. Mindezt Orbán Viktor fogalmazta meg a közrádióban ma reggel. A miniszterelnök elmondta, biztos abban, hogy szabad lesz a nyár, de most még nem lehet nyitásról beszélni. Dolgoznak ugyanakkor a boltokra vonatkozó szabályok módosításán.

„Amíg ilyen magasan van a fertőzés, semmilyen nyitás nem engedhető meg. A boltok működési rendjét át tudjuk alakítani, erről legkésőbb ma délután tudnak dönteni az operatív törzsben. Az irányokat kijelöltük, átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra. Ebből az következik, hogy egyszerre egy boltban 10 négyzetméternyi területen egy ember tartózkodhat majd. Ezt nem könnyű betartani meg ellenőrizni. Ezért sorok lesznek a boltok előtt, ebből az következik, hogy hosszabb ideig kell nyitva tartani. Az volt az operatív törzs javaslata, hogy ezt holnap véglegesítjük majd” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Délutánra aztán meg is születtek a döntések, amelyek többek között a kormány közösségi oldalán jelentek meg. Így a két és fél millió beoltott ember elérését követően, vagyis várhatóan húsvét után az üzletek reggel öt órától este fél tízig lehetnek majd nyitva. A kijárási tilalom este tíztől hajnali ötig lesz érvényben. Minden bolt kinyithat, de be kell tartani a tíz négyzetméterenként csak egy vásárló szabályt. A szolgáltatások terén a március nyolcadika előtti szabályok térnek vissza. Az iskolák várhatóan április 19-én nyithatnak ki, az óvodáktól a középiskolákig.

„Ha beoltottuk a 65 év felettieket, ez körülbelül 2,5 millió oltásnál áll elő, a nagyhéten, vagy az azt követő héten következik be, akkor lehet beszélni az iskolák kinyitásáról. De itt is, az iskolában dolgozó embereket be kell oltanunk ahhoz, hogy az intézményeket ki tudjuk nyitni. Erről persze egy nagy vita lesz, hogy helyes-e előrevenni a pedagógusokat” - tette hozzá Orbán Viktor, miniszterelnök.

A védőoltások beadása a rendelkezésre álló vakcinamennyiségtől függően továbbra is folyamatosan zajlik, többféle készítménnyel. A várandósoknak eddig nem ajánlották az oltakozást a szakemberek, most viszont a kutatási eredmények tükrében azt mondják, a Pfizer és a Moderna vakcináját megkaphatják, ha regisztrálnak. Az elmúlt huszonnégy órában egyébként 11265 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, és elhunytak 275-en. Az aktív fertőzöttek száma átlépte a kétszázezret. Közülük közel tizenkétezren vannak kórházban, 1480-an pedig lélegeztetésre is szorulnak.

Kép forrása: internet.

Vissza