Gyártás és kivitelezés (képgalériával)2021. március 26. (péntek) 19:00 - Városnews/10175_0_300.jpgA csapadékvíz-elvezetésen dolgoznak Sajóvárkonyon, a Mekcsey István út páratlan oldalán az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Ezen a szakaszon az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat hosszabb távú közfoglalkoztatási programjának keretében legyártott mederelemeket építik be. A termelés folyamatos, ebben az évben mintegy hatszáz ilyen betonformát szeretnének elkészíteni.

Nagy munkában vannak a dolgozók az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Újtelep 1. szám alatt található telephelyén. Olyan betonelemeket gyártanak, amelyek városunk egyes területein a csapadékvíz-elvezetést oldják meg a jövőben. Ezek elkészítésére egy hosszú távú közfoglalkoztatási program keretében nyílt lehetőségük. A feladatokat 2020-ban kezdték meg, és azóta is folyamatosan zajlik az előállítás, és jól haladnak vele. Az idei tervek pedig igen nagy számokat mutatnak.

„Tavaly 300 darab betonelemet gyártottunk. Ebben az évben szeretnénk ezt a mennyiséget megduplázni. Ugyanis nemcsak a közfoglalkoztatási program dologi kiadásából valósul meg, hanem polgármester úr az egyes választókörzet részére, hatszázezer forintot biztosított nekünk a betonelemek gyártásához, amiből így ki tudjuk bővíteni a darabszámot” - mondta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A dolgozók betonkeverő helyett kézi erővel tevékenykednek, a földön készítik el a megfelelő összetételű anyagot, ezt követően pedig egy vasformába öntik. Itt pedig egy speciális eszközzel keverik tovább. Egy mederelem előállítása nem tart sokáig. A száradás pedig körülbelül két-három napot vesz igénybe.

„Ötven darabot tudunk legyártani egy héten, ha minden nap megcsináljuk a tízet, akkor félszázat. Persze csak akkor tudjuk megcsinálni a napi adagot, ha az időjárás is megengedi” - nyilatkozta Bellér Ferenc, munkacsoport irányító.

A betonelemek egy része a Mekcsey István út páratlan oldalán kap helyet. Jelenleg is tart a folyamat. Ezzel bélelik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai az árkot mintegy 150 méteres szakaszon. Ezért itt nem árt óvatosabban közlekedni a megszokottnál. Ezután Cipó városrészben a Hajnóczy József utca következik, de ebben az évben még Meggyesen a Csokonai utcában is rendezik az esővíz elvezetést ezzel a módszerrel.


0175_0_t 0175_1_t 0175_2_t 0175_3_t
0175_4_t 0175_5_t 0175_6_t 0175_7_t
0175_8_t 0175_9_t 0175_10_t 0175_11_t
0175_12_t
Vissza