Húsvéti barkaszentelés (képgalériával)2021. március 29. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/10177_0_300.jpgBarkát szenteltek a görögkatolikus parókián. Az egyház virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepli. A szertartás végén kiosztották a megszentelt barkákat, amelyek az akkor ott lévő emberek kezében tartott pálma és olajfaágakat jelképezik, ezzel dicsőítve Jézust.

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk ekkor. Az ezt megelőző időszak a nagyböjt, Jézus 40 napos pusztai böjtjének emlékére, a felkészülés, a lelki és testi megtisztulás ideje.

„A negyven napos böjtöléssel készülünk a húsvétra. Most ennek pénteken vége lett, de továbbra is tartjuk a böjti előírásokat, és a szertartásokon amennyire lehet, részt veszünk. Várjuk a feltámadást” - mondta Tóth Ferencné.

„Néha sütit készítünk, ide is elhozzuk a parókiára, hogyha valaki szeretne, akkor ehessen. Barkát a barkaszenteléskor mi is szoktunk hazavinni néha, ha lehet” - nyilatkozta Szilágyi Annamária Zsófia.

Nagyböjt végéhez közeledve a katolikus egyház ezen a hétvégén virágvasárnap ünnepét tartotta városunk templomaiban, így a görögkatolikus parókián is. Ezen az alkalmon Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezünk, és barkát szentelünk, ami jelképe azoknak a pálma és olajfa ágaknak, amiket az emberek és gyermekek tartottak kezükben Jézus érkezésekor.

„Mit is üzenhet számunkra ez az ünnep? A görögkatolikus egyházunkban a keresztelésnek a szertartásában azt mondjuk a keresztelési szertartásban, hogy hiszünk Istenben, Jézus Krisztusban, mint Királyban és Istenben. Ekkor valljuk meg először azt, hogy Ő valóban életünknek az uralkodója. Az uralkodó nem úgy tekint ránk, mint aki szolgákat keres, mint aki elnyomottakat keres, hanem úgy tekint ránk, mint barátokra. Mi mindannyian Krisztus barátai vagyunk, és most ezen a héten, a nagyhéten Ő mellé szegődve próbálunk minél több időt Isten közelében eltölteni” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Fontos, hogy az előttünk álló nagyhéten, törekedjünk arra, hogy el tudjunk csendesedni, és akár egy-egy online istentiszteletbe bekapcsolódva, akár a templomokat meglátogatva készüljünk húsvét ünnepének megélésére.


0177_0_t 0177_1_t 0177_2_t 0177_3_t
0177_4_t 0177_5_t 0177_6_t
Vissza