Új szabályok2021. március 29. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10179_0_300.jpgMegjelentek az újranyitás szabályai a Magyar Közlönyben. A jelenlegi rendelkezések alapvetően április nyolcadikáig maradnak érvényben, de a két és fél millió beoltott elérésével változások jönnek. Ezek egyebek mellett a kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartását is érintik. Hamarosan megkezdődhet a pedagógusok oltása is.

Az operatív törzs javaslatára a jelenlegi védelmi intézkedések meghosszabbításáról döntött a kormány. Így április nyolcadikáig maradnak érvényben ezek a rendelkezések. Erről Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be a mai tájékoztatón.

„A döntés értelmében változatlanok maradnak a maszkviselés, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok rendelkezései, az üzletekre, szabadidős tevékenységekre, szórakozóhelyekre vonatkozó védelmi intézkedések. Illetve az üzletek nyitvatartásával, a szolgáltatásokkal, valamint az oktatás korlátozásával kapcsolatos, ideiglenes védelmi intézkedések rendelkezései” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Szombaton egyébként megjelentek a Magyar Közlönyben az újranyitás szabályai. Ezeket a lépéseket a 2,5 millió beadott védőoltáshoz köti a kormány. Ha ezt a számot sikerül elérni, másnaptól a kijárási tilalom este tíz és reggel öt óra között lesz érvényben. A boltok akár este fél tízig is nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhetnek be. A szolgáltatások a március nyolcadika előtti rendben működhetnek, de a vendéglátóüzletek nem nyithatnak ki. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a vírusmutánsok súlyosabb megbetegedést okoznak, a kórházak nehéz helyzetben vannak.

„Rendkívül leterheltek a fekvőbeteg intézmények, az intenzív osztályok. Sajnos 1497 fő van jelenleg is lélegeztetőgépen. Mindenképpen gépi segítségre van szükségük ahhoz, hogy a szervezetükben az oxigénellátást biztosítani tudják. Ugyanakkor az adatok mellett láthatjuk azt is, hogy a védekezés is rendkívül intenzíven zajlik” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában 7263 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 189 beteg. A mintegy 221 ezer aktív fertőzött közül kórházban 12291 főt ápolnak. A beoltottak száma átlépte az 1,9 milliót. A miniszterelnök mai bejelentése szerint a pedagógusok is megkaphatják az oltást még az iskolák tervezett, április 19-i nyitása előtt.

„Új hír, hogy a pedagógusokat sikerül előrevenni az oltási sorrendben. Ehhez az kell, hogy hétfő éjfélig regisztráljanak. Kérem őket, hogy vegyék fel az oltást, hogy minél hamarabb újraindíthassuk az óvodáinkat és az iskoláinkat. Az oltás jól halad, jó esélyünk van arra, hogy elérjük a kétmilliós oltásszámot” - hangsúlyozta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Aki még nem regisztrált, de szeretné megkapni a védőoltást, továbbra is jelezheti szándékát a vakcinainfo.gov.hu-n.

Kép forrása: internet.

Vissza