Kivonul a Johnson2021. március 30. (kedd) 19:00 - Városnews/10182_0_300.jpgBezárja ózdi alkatrészgyárát a Johnson Electric. A döntést az európai gyártókapacitás átalakításával, a piaci kereslet változásaival indokolják. Ezzel mintegy nyolcszáz ember veszítheti el munkáját. A leépítéseket több lépcsőben valósítják meg, 2022 áprilisáig. Riz Gábor és Janiczak Dávid egyaránt megdöbbenéssel fogadta a hírt. A két politikus ma már egyeztetett az ügyben, az országgyűlési képviselő holnap az Innovációs és Technológiai Minisztériumba látogat.

Mintegy nyolcszáz ózdi dolgozó veszítheti el munkáját a közeljövőben, bezárja ugyanis városunkban működő alkatrészgyárát a Johnson Electric. A vállalat közleménye szerint több lépésben valósítják meg a leépítést, a folyamat 2022 áprilisában zárul. Döntésüket az európai gyártókapacitás átalakításával indokolják. Megváltozott ugyanis a piaci kereslet, az Ózdon előállított termékek helyett az automatizált üzemekben gyártott cikkeket részesítik előnyben a vevők. A hír Riz Gábor országgyűlési képviselőt is sokkolta. A politikus elmondta, holnap egyeztető tárgyalásokat folytatnak az ügyben az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.

„Hiszem és tudom, hogy a kormány most is ott áll az ózdi emberek mögött. Nehéz ezt a sokk pillanatában elfogadni, de kérem, hogy tényként kezeljük, hogy számunkra most feladat ez a helyzet. Feladat, hogy a befektetőkkel gyorsan zárjuk rövidre a tárgyalásokat, állapodjunk meg az üzleti terveik elfogadhatóságában, segítsük azokat a lehetőségeket, amelyeket ők kérnek a várostól, illetve a kormánytól” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Riz Gábor hozzátette: amennyiben minden feltétel rendelkezésre áll, az idén szeptembertől több lépcsőben elbocsátott emberek rövid időn belül új munkahelyen folytathatják. Szintén megdöbbentette a bejelentés Janiczak Dávid polgármestert.

„A bejelentést követően azonnal egyeztettem Riz Gábor képviselő úrral, akitől azt kértem, hogy a kormányzat minden segítséget biztosítson az ózdiak számára. Nyilván segítségként egy dolog jöhet szóba, egy nagy foglalkoztató Ózdra csábítása. Folyamatosan látjuk, hogy Miskolcra és Debrecenbe mennek nagy foglalkoztatók, holott Ózdon harmincéves restanciája van Magyarország mindenkori kormányának. Hiszen a vasgyár bezárása után sem lettek pótolva a munkahelyek” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester elmondta, azt várja, hogy egy több ezer fős üzem jelenlen meg a városban, amely biztosítja az itt élők megélhetését, valamint azt, hogy Ózd valóban város maradhasson. Ma délután az innovációs és technológiai miniszter is kiadott egy sajtóközleményt az ügyben. Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra sem engedi el az ózdiak kezét. Ennek érdekében a gazdaságfejlesztésért és munkaerőpiacért felelős államtitkárok szerdán egyeztetnek a teendőkről. Elsősorban olyan beruházót keresnek, amely egyben venné át az üzemet, de a munkavállalók át- és továbbképzését, valamint új lehetőségek keresését is támogatják. Mint ismert, tavaly az ABB is a kivonulás mellett döntött, helyüket hosszú egyeztetés eredményeként a Wellis veszi át hamarosan.

Vissza