Oltás és védekezés2021. március 30. (kedd) 19:00 - Híreknews/10185_0_300.jpgMegvan a kétmillió beoltott ember Magyarországon. Többek közt ez derült ki az Operatív Törzs mai tájékoztatójából. A vakcinákra eddig 3,7 millióan regisztráltak, ez a szám pedig folyamatosan nő. Ezen a héten az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi dolgozókat április 1-e és 3-a között oltják majd a Pfizer készítményével.

Az operatív törzs ma is megtartotta a szokásos tájékoztatóját. A beszámolót György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője kezdte meg. Elmondta, hogy már kétmillió beoltott ember van hazánkban, ami a magyarok csaknem húsz százaléka. Szó esett arról, hogy annyi vakcina azonban még mindig nincs az országban, hogy rövid idő alatt ellássanak minden regisztráltat. A jelentkezők száma még mindig napról napra nő, eddig 3,7 millióan vannak.

„Ezen a héten egy újabb kampányszerű oltásakciót is megkezdünk. Oltásra hívjuk azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi dolgozókat, akik már korábban március 24-ig érvényesen regisztráltak. Ők ma már kaphatnak SMS-ben behívót az oltásra. Ez tartalmazni fogja a regisztrált köznevelési dolgozó TAJ számát, az oltás pontos időpontját és helyszínét” - mondta György István, államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Az államtitkár elmondta, hogy az oltás április 1-e és 3-a között várható a Pfizer vakcináival, a második kört pedig a húsvét utáni hétre tervezik. Ezt követően az országos tisztifőorvos is beszámolt a legfrissebb adatokról. Az elmúlt 24 órában 4609 új fertőzöttek regisztráltak, elhunyt 274 beteg, 12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen. Dr. Müller Cecília hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek a különböző vakcinák. Ma 168 ezer Pfizer érkezett, illetve további Szputnyik-V is jön az éjszaka folyamán.

„Nem győzzük hangsúlyozni azt az egyéni felelősséget, amit minden nap elmondunk, hiszen láthatjuk azt, hogy egyáltalán nem csökken a forgalom főképpen a nagyvárosokban. A múlt heti munkanapokon sem volt kevesebb a mozgás Magyarországon, mint egy héttel korábban” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Emellett egyébként zajlik a kismamák oltása is. Azoknak a várandósok, akik szeretnék beoltatni magukat, regisztrálniuk kell, utána pedig a háziorvosukkal konzultálni. Ők Moderna vakcinát kapnak majd. Az országos tisztifőorvos szerint van remény arra, hogy megállítsuk a harmadik hullámnak a felfelé ívelő szakaszát.

Kép forrása: internet.

Vissza