Megállítani a járványt2021. április 1. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10190_0_300.jpgHúsvét után fokozatosan elindulhat az újranyitás, hangsúlyozta a miniszterelnök a köztévében szerdán. Kiemelte továbbá, hogy a korlátozó intézkedések csak lassítani tudják a járvány terjedését, megállítani nem. Így a figyelmet elsősorban az immunizálásra kell összpontosítani. Ma elkezdték a már korábban regisztrált óvodai és iskolai dolgozók oltását is.

Gyorsan terjed a brit vírusmutáns. Emiatt jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Az oltások folyamatosan zajlanak, jelenleg több mint 2 millió 65 ezer főt immunizáltak koronavírus elleni vakcinával. Közülük több mint hétszázezren pedig már a második adag oltóanyagot is megkapták. A lakosság átoltottsága így elérte a 20,6 %-ot. Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály az időseké. Ezt hangsúlyozta többek között Orbán Viktor miniszterelnök tegnap esti interjújában. Emellett a húsvét utáni nyitás lehetőségéről is beszélt.

„Nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért mi inkább az újraindítás szót használjuk. Lépcsőzetesen lehet újraindítani majd az országot és a gazdaságot. Ez volt egyébként a nemzeti konzultációban résztvevő több százezer magyarnak is az álláspontja. A két és fél milliót pedig egy erkölcsi törvény jelölte ki a számunkra. Ugyanis nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kapták meg az oltást, vagyis nem kerültek ki a közvetlen életveszélyes helyzetből” - hangsúlyozta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Ez a hatvanöt év felettieket jelenti, mert mint ahogyan a miniszterelnök fogalmazott, az idősekre kell leginkább figyelni. Az ebben a körben regisztráltak háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni készítményt. Ma pedig az óvodai és az iskolai pedagógusok kampányszerű immunizálását is megkezdték a kórházi oltópontokon. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján egyebek mellett az elmúlt huszonnégy óra járványügyi adatait ismertették. Ennek alapján az új fertőzöttek száma 9288 fő, elhunyt 258, többségében idős krónikus beteg. 12 062 koronavírussal fertőzött személyt ápolnak kórházban, akik közül 1512-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan nő a gyógyultak száma, ami 410 565 főt jelent. Az eseményen az ünnepek alatt zajló vakcinázásról is hangzottak el információk.

„Húsvét idején sem áll le az oltási program. A kórházi oltópontokon Pfizer oltóanyaggal, illetve Szputnyik vakcinával, a háziorvosoknál pedig Sinopharm, AstraZeneca és Moderna vakcinával folytatódik az oltási kampányunk. A hétfőn érkezett Moderna szállítmány ezekben az órákban kerül kiszállításra a Kormányhivatalok részére, ahonnan a háziorvosok fogják megkapni ezt az oltóanyagot, és ezzel a regisztrált időseik oltását folytathatják, illetve a gondozásukba tartozó várandósok oltására is alkalmazhatják” - mondta dr. Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A mai napon további 218 400 adag AstraZeneca készítmény érkezik hazánkba, amelyeket vasárnap szállítanak ki a Kormányhivatalokba. A sajtótájékoztatón az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseiről Kiss Róbert az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese számolt be. Az elhangzott információk alapján a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt 721 személynél intézkedtek az egyenruhások, közterületen pedig 677 fővel szemben. A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 1021 rendőri intézkedést végeztek.

Kép forrása: internet.

Vissza